Za blistav ten: Dopustite koži da se obnovi tokom noći, evo i kako
Foto: Shutterstock

Premalo sna donosi umor, razdražljivost, povećani apetit i naravno, pogoršanje stanja kože. Evo primera - površina unutar očnih kapaka, nosa, usana i ušiju obložena je sluzokožom koja sprečava prodiranje štetnih bakterija u organizam. Barijera je veoma tanka i ranjiva i može je narušiti čak i deficit spavanja. Shodno tome, nastaju mnoge kožne bolesti kao što je psorijaza.

Kako biste zaštitili svoju kožu i pružili joj mogućnost da se obnovi tokom noći, pored sna potrebno je još nekoliko koraka.

Čišćenje lica

Ukloniti šminku pre odlaska na spavanje je jednako važno, kao i pranje zuba i tuširanje. Svakako ne želite da provedete noć u društvu ostataka od kozmetike, bakterija, čestica prašine, smoga i duvanskog dima. Oni ne samo da blokiraju pore i uzrokuju upale, već uništavaju vlakna kolagena. Bez obzira koje sredstvo za uklanjanje makeupa koristite, u principu je najvažnije da ne preskočite ovaj važan korak.

Restauracija kože

Unutrašnji sat govori telu kada je vreme za ustajanje, a kad je vreme za spavanje. Ovaj mehanizam se odnosi i na kožu. Tokom jutra i tokom dana kožu treba zaštiti od oštećenja slobodnih radikala i UV zraka, ali noću se konačno možete opustiti i nadoknaditi sve. Noću se obnavljaju ćelije kože i ona se oporavlja. Retinoidi (vitamin A) i kiseline (mlečna, glikolna, vinska,) će pomoći ćelijama kože da razmenjuju „staro za novo“. Obe vrste aktivnih sastojaka povećavaju osetljivost kože, tako da je najbolje koristiti ih neposredno pre odlaska na spavanje.

Podmlađivanje

Kolagen se nalazi u vezivnom tkivu, proizvodi se u ograničenoj količini, a sa godinama se ovaj proces usporava. Ako ne obezbedimo svom telu osam sati sna, kolagen se još više smanjuje. Tokom spavanja telo proizvodi ćelije i hormone koji promovišu sintezu željenog proteina, zato im pomozite korišćenjem krema sa sastojcima kojima je zadatak da obnavljaju nivo kolagena.

Hidratacija

Koži je stalno potrebna hidratacija. Hidratantnu dnevnu kremu neophodno je primeniti ujutru da bi se održao odgovarajući nivo vlažnosti. Za celodnevnu hidrataciju kože, potrebna je „teška artiljerija“. Neophodno je da dva do tri puta nedeljno koristite maske koje će dubinski hidrirati vašu kožu. Pre spavanja nanesite masku ili noćnu kremu u većoj količini. Koža će upiti potrebne sastojke, a ukoliko i nakon petnaestak minuta imate tragove kreme na licu obrišite ih papirnim ubrusom ili namažite vrat ili ruke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading