Leglo bakterija: Najbolji način za čišćenje aparata za kafu
Foto: Pixabay

Većina ljudi ne može ni zamisliti buđenje bez šoljice kafe, no manje je poznato kako brzo aparati i razna kuvala za kafu mogu postati leglo bakterija i buđi.

To je potvrdilo i nedavno istraživanje američkog udurženja National Sanitation Foundation koje kaže da upravo oni spadaju među najprljavije predmete u domaćinstvu - jer zbog topline i vlage pružaju idealne uslove za razvoj raznih bakterija i gljivica, odnosno buđi.

Takođe stručnjaci Univerziteta u Valensiji su tokom dva meseca ispitivali sadržaje filtera iz devet aparata za kafu. Prema rezultatima objavljenima u časopisu “Scientific Reports”, bakterije “obožavaju” kafu.

U svakom aparatu pronašli su najmanje 35, a najviše 67 vrsta kolonija bakterija, među kojima i neke patogene sojeve, tačnije one od kojih se čovek može razboleti.

Bakterije, izgleda, uživaju u visokim temperaturama i hemijskim procesima kuvanja kave. Vrsta kafe i frekvencija korištenja aparata nisu imali uticaja na sastav prisutnih bakterija.

Najčešća pronađena vrsta bakterije je Pseudomonas, koja pomaže u razgradnji kofeina. Ona je bezopasna, kao i većina drugih u aparatima.

Međutim, otkrivene su i one opasnije iz porodice enterokokusa. Dve od njih su uobičajene u ljudskim crevima - E. faecalis i E. faecium. Naučnici smatraju da su one u aparate verovatno dospele preko neopranih ruku korisnika.

Svakih 10 dana temeljno očistite aparat

To znači da koristite proizvode poput praška za čišćenje kafe aparata koji pomažu da se ukloni masnoća i ostatke kafe, i to tako da prašak stavite u lonac kao da je mlevena kafa, pa pustite da sam odradi ciklus pranja.

- Na taj način sva ta tečnost s praškom prolazi kroz sve delove - objasnio je barista.

Svakih mesec do dva aparat očistite od kamenca

Kamenac može blokirati protok vode i smanjiti temperaturu pri pripremanju kafe, pa ga očistite tako da kroz aparat tri puta pustite tekuću vodu i kupovno sredstvo za čišćenje ili belo sirće- savetuje Eckroth.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading