Simptomi patelofemoralnog sindroma su obično bolovi u prednjem delu kolena koji se pogoršavaju hodom uz stepenice i naročito niz njih
Foto: Shutterstock

 

Tipičan izraz za to je sindrom patelofemoralnog bola (PFPS), a to je područje između čašice kolena (patela) i butne kosti (femur), piše Olivera iz ordinacije Master fizikal. Uzroci mogu biti od poremećaja u kretanju patele preko habanja hrskavice. Promene mogu nastati usled traumatske, degenerativne iii inflamatorne prirode. Habanje, oštećenje hrskavice, najčešće nastaje usled traume, pada na koleno, zbog velikog opterećenja zgloba, zbog slabosti mišića buta i kuka, zbog loše pozicije čašice, luksacije čašice, godina starosti... 

Patelofemoralni sindrom češće pogađa žene nego muškarce. 
Tegobe u prednjem delu kolena razvijaju se postepeno i pogoršavaju se, posebno pri opterećenju kolena tokom bavljenja sportom, penjanjem uz stepenice, dugotrajnim sedenjem ili dugo savijenim kolenima. Kada rasteretite koleno, bol se često smanjuje. Uz adekvatnu terapiju, prognoza je dobra. 
Ukoliko se ne leči, problem prelazi u hronično stanje. Tada pored bola pacijent oseća škljocanje, puckanje u kolenu, osećaj da im je koleno nestabilno. Moguće su tegobe i u miru. 
Lečenje: u akutnoj, bolnoj fazi preporuka je hlađenje i mirovanje. Preporučuje se i fizikalna terapija za smanjenje bola, otoka i zapaljenja. Pacijent se kasnije uključuje u kineziterapijski tretman. Dobrom procenom određuju se plan i intenzitet vežbanja pacijenta. Uvodi se jačanje mišića buta, vežbe balansa i mobilnosti. 
Kada se tegobe smanje, može se krenuti sa specifičnim vežbama za dati sport.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading