GASTRO ZVEZDA Najdžela Loson, najslavnija kuvarica na svetu, ekskluzivno za Alo! nesebično otkriva tajnu svog uspeha u kuhinji
Foto: Profimedia/Foto: Instagram/printscreen

Svoju harizmatičnu pojavu upotpunila je demistifikujući obradu hrane kojoj pristupa s beskrajnom lakoćom i dozom zaraznog hedonizma. Tajna njenog uspeha je što muškarci žele da je gledaju, a žene žele da budu ona. Svoju poslednju knjigu „Kuvaj, jedi, ponovi“, na kojoj je baziran i istoimeni kulinarski šou, koji možete gledati na kanalu 24Kitchen, pisala je za vreme korone. Njeni recepti su opušteni, nadahnjujući i bude nam želju za životom.

 

Šta za vas znači izraz „savršen zalogaj“?

- To podrazumeva sve ono za šta sam raspoložena u tom trenutku. Verujem da idealnu hranu, odnosno, kako ste to vi nazvali, taj „savršen zalogaj“, čini upravo raspoloženje u kojem ste dok razmišljate o hrani. Bilo da je reč o slanišima ili slatkišima, nekim običnim jelima ili specijalitetima, verujem da je savršen zalogaj onaj koji svojim ukusom zadovoljava vaše emocije i pažnju u tom trenutku. Ništa nije lepše od tog božanstvenog osećaja kada vas hrana odvoji od ovog sveta i prebaci u potpuno novu dimenziju. To može samo još umetnost i zato i verujem da kulinarstvo i jeste umetnost. Hrana nas istovremeno povezuje sa celim svetom. Uživanje u njoj je trenutak smirenosti, uvažavanja i zahvalnosti. I upravo u tome se za mene i krije tajna savršenog zalogaja.

 

Knjiga „Kuvaj, jedi, ponovi“, osim mnogo sjajnih recepata, obiluje i zanimljivim pričama. Kako ste došli na tu ideju?

- Inače nemam praksu da se u radu pridržavam strogih pravila. Čini mi se da sam u dosadašnjoj karijeri napisala samo jednu knjigu koja je imala konvencionalna poglavlja. Svaka od mojih knjiga ima neku svoju strukturu. Knjiga o kojoj govorimo zaista je nastala tako što sam kuvala i probala razna jela, a zatim, uživajući u tim ukusima, razmišljala kako bi isti sastojci u nekim drugim kombinacijama dali neke nove arome. Moje teme nikada nisu tipične. Imala sam potrebu da jednom napišem ljubavnu odbranu hrane smeđe boje. Posvetila sam deset poglavlja inćunima. Srećom, postoje redaktori koji te moje nesputane ideje drže pod kontrolom. Dok razvijate knjigu, prvo pronalazite recepte i razmišljate o njima. Trudite se da im date neki lični pečat. Ne vaš kao kuvara, već pečat ukusa kojim bi se to jelo razlikovalo od svih ostalih njemu sličnih. Ne volim naručena jela. Naravno, morate poštovati osnovne kriterijume kulinarstva, ali istina je da su svi najbolji recepti nastali slučajno.

 

Imate li neke uzore u kulinarstvu?

- Ova knjiga, kao i serijal, sačinjeni su od recepata kojih se sećam da sam jela u kući mojih baka. Trudila sam se da te recepte oživim u svojoj kuhinji i da im dam neki svoj šarm. Na primer, jedna od mojih baka uvek je pravila piletinu sa kremastim sosom od pečuraka. Dodavala bi malo belog luka. Ne mnogo. To me je podstaklo na razmišljanje o tome kako su krem sosovi zaboravljeni, a ipak postoji nešto tako nostalgično u njima - oni su poput bakinog krila. Inače, volim da dodajem beli luk svojim jelima. Ponekad čak i preterujem u tome. Beli luk je uvek važio za začin za koji ste morali da budete sigurni da će se dopasti vašim gostima da biste ga uvrstili u neko jelo. To je tako „britanski“. Kada pripremam piletinu u krem sosu, uglavnom stavljam četiri čena belog luka. Moje bake bi to osudile, jer ta količina belog luka ume da jelu da pomalo brašnast i bljutav ukus. Ipak, ja sam pronašla način da se to izbegne, i da ta kombinacija ukusa zadovolji moje nepce, ali s druge strane, i moje srce, te uspomene na moje bake.

GASTRO ZVEZDA Najdžela Loson, najslavnija kuvarica na svetu, ekskluzivno za Alo! nesebično otkriva tajnu svog uspeha u kuhinji

Foto: Instagram/printscreen

 

 

Jedna od misija vaše emisije jeste i u tome da pojednostavite recept, čineći njihovu pripremu što bržom i lakšom, a jela ukusnijima. Kako vam to polazi za rukom?

- Toliko puta pripremam neke od recepata da me već intuicija navodi da preskočim određene korake. Što više puta nešto kuvate, to postaje lakše za pojednostavljivanje. Retko se u pripremu nekog jela upuštam svesno, razmišljajući o tome šta ću da izostavim, i gde ću da ukradem vreme, a da ne naškodim ukusu. Moji specijaliteti nastaju u hodu i u tome je njihova magija. S Najdželom recept nikada nije garancija da ćete dobiti ono što ste očekivali. Takođe, podržavam najnoviji trend da posle pripreme obroka imamo što manje suđa za pranje. Ako može sve da se smeša u jednom tiganju - zašto bismo koristili drugi?

GASTRO ZVEZDA Najdžela Loson, najslavnija kuvarica na svetu, ekskluzivno za Alo! nesebično otkriva tajnu svog uspeha u kuhinji

Foto: Instagram/printscreen

 

 

Zašto je intuicija tako važna pri kuvanju i kako da je naši čitaoci koji nisu profesionalni kuvari nađu u sebi?

- Pre svega, morate da odbacite sve autoritete. Slepo praćenje pravila i navika da samo sledite tuđe ideje najveći su neprijatelji svakog istinskog kuvara. Svako ko želi da se oproba u kulinarstvu mora da ima izražen snažan takmičarski duh. Kuvanje je umetnost. Ako slepo sledite recept, zauvek ćete ostati samo neko ko uspešno kopira tuđe zamisli. Kuvanje podrazumeva autentičnost, odvažnost, želju da se upustite u avanturu ne pitajući za posledice. Tako nastaju sva vanvremenska umetnička dela. Pa i ona kulinarska. Ako se i dalje pitate kako, radite ono što ja radim - često ponavljajte isto jelo. U jednom trenutku će vam dosaditi i poželećete da ga obojite nekim novim aromama. Kad kuvate, kuvajte iz sebe i samo za sebe.

 

Šta je najveća kočnica za kuvara početnika?

- Ono što uvek ometa ljude u postizanju velikih dela jeste strah od presude i ocene. Međutim, kada kuvate samo za sebe, ne plašite se toga. Zbog toga ste manje pod stresom. Za početak, ramena vam se malo opuste, tako da zaista možete da osetite svoju prisutnost u kuhinji dok radite na tom jelu za sebe. Niste beskrajno nervozni, iščekujući šta će ljudi reći o onome što ste pripremili. Kada kuvate, uvek morate biti prisutni u sadašnjem trenutku. Nema telefona u vašoj blizini. Vaša pažnja usmerena je na zvuk luka koji se dinsta i miris limunove kore koju ste dodali da bi pojačala aromu jela koje pripremate. Morate da osetite testo za hleb ili testeninu pod prstima. Lepota kuvanja je u čulima. Kako onim kojima se koristite u pripremi, tako i onima koje upotrebljavate u degustaciji onoga što ste pravili. Na taj način zaista cenite lepotu svih sastojaka. To je najvažnija kulinarska lekcija. Opustite se, i zadovoljite sebe. Zvuči sebično, ali je beskrajno ukusno.

 

NAJDŽELINI RECEPTI

Keksići s parmezanom

Sastojci:

150 g brašna

75 g rendanog parmezana

100 g otopljenog putera

1 žumance

Priprema:

Pomešajte sve sastojke mikserom. Testo treba da postane mrvičasto. Izvrnite ga na radnu površinu i mesite 30 sekundi da postane glatko. Podelite na dva dela. Prvu polovinu testa rukama izvaljajte u valjak prečnika 3 cm. Uvijte ga u providnu foliju i stavite ga u frižider. Uključite rernu na 180 stepeni. Ponovite proceduru s drugom polovinom testa. Držite testo u frižideru 45 minuta, zatim ga izvadite i isecite ga na kriške širine 1 cm. Ređajte ih u tepsiju obloženu pek-papirom. Pecite 15 do 20 minuta. Ohladite pre serviranja.

Savet: Testo za keksiće može da stoji u zamrzivaču do 3 meseca

GASTRO ZVEZDA Najdžela Loson, najslavnija kuvarica na svetu, ekskluzivno za Alo! nesebično otkriva tajnu svog uspeha u kuhinji

Foto: Instagram/printscreen

 

 

 

Pečena piletina na italijanski način s paprikama i maslinama

Sastojci:

1 pile od 1,5 kg

1 limun

4 grančice ruzmarina

3 praziluka

2 crvene paprike

1 narandžasta paprika

1 žuta paprika

100 g očišćenih crnih maslina

4 kašike maslinovog ulja

so, biber

Priprema:

Povrće operite, isecite na deblje trake i stavite u tepsiju. Celo pile stavite na povrće. Napunite ga polovinama limuna i grančicama svežeg ruzmarina. Dodajte masline i prelijte izdašno maslinovim uljem povrće i piletinu. Dodajte preostale grančice ruzmarina, posolite i pobiberite. Promešajte povrće da se masnoća rasporedi. Pecite na 200 stepeni sat do sat i po. Piletina je pečena kad sokovi koji izađu nakon rezanja nožem budu providni. Povrće treba da bude mekano. Izvadite piletinu i stavite je da se ohladi 10 minuta, a za to vreme vratite povrće u ugašenu rernu. Isecite meso na komade i služite uz povrće preliveno sokovima od pečenja.

GASTRO ZVEZDA Najdžela Loson, najslavnija kuvarica na svetu, ekskluzivno za Alo! nesebično otkriva tajnu svog uspeha u kuhinji

Foto: Instagram/printscreen

 

 

 

Čokoladna salama

Sastojci:

250 g crne čokolade (min. 70% kakaoa)

250 g keksa s aromom badema

100 g omekšalog putera

150 g šećera u prahu

3 jajeta

2 kašike likera amareto

2 kašike kakaoa u prahu

75 g badema

75 g lešnika

50 g pistaća

1 kašika prah-šećera za posipanje

Priprema:

Na pari otopite čokoladu. Keksiće stavite u providnu kesicu, zatvorite i izlomite ih oklagijom. Umutite puter i šećer u baršunastu smesu. Dodajte po jedno jaje te amareto. U ohlađenu otopljenu čokoladu prosejati kakao kroz cediljku za čaj u otopljenu čokoladu, pa gumenom špatulom mešati. Ubacite smesu s jajima. Kada dobijete glatku čoko-smesu, ubacite seckane orašaste plodove i izlomljene keksiće. Posudu stavite u frižider 20 minuta, ne duže. Odsecite dva velika komada providne folije. Spustite na njih čoko-smesu i rukama oblikujte salamu dužine 30 cm. Urolajte salamicu u foliju i rolajte je da dobijete cilindar. Ostavite u frižideru preko noći da se stegne. Pospite prah-šećerom i poslužite na drvenoj dasci poput prave salame.

GASTRO ZVEZDA Najdžela Loson, najslavnija kuvarica na svetu, ekskluzivno za Alo! nesebično otkriva tajnu svog uspeha u kuhinji

Foto: Instagram/printscreen

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading