Prirodni lek: Rešite se kašlja pomoću dva sastojka
Foto: Shutterstock

Pelagić je verovao da ova biljka leči zatvor, želučane tegobe, bolesti creva, bledilo, razne pege, bolesti bubrega, dušnika, slezine, pesak i kamenje u mokraćnoj bešici, otežano mokrenje, bolove u grudima, stomaku i vratu. Verovao je i da djeluje protiv plućnih bolesti i kašlja sa krvlju, zatim protiv svraba i raznih čireva na koži i glista u crevima. Njegov savet je bio jasan, pa je rotkvicu trebalo uzeti pre ručka i malo pre večere.

I naše bake su znale da rotkvica može biti lekovita i delotvorna u određenim uslovima. Tako su za kašalj pripremili starinski sirup od samo dva sastojka. Prirodni sirup je bio odličan ekspektorans za bolesti gornjih disajnih puteva, a sirup je pripremljen dan ranije.

Sastojci:

  • veća rotkvica
  • 2 pune kašike meda

Priprema:

Rotkvu dobro operite i osušite. Odrežite dio gornjeg dela koji će služiti kao poklopac. Napravite udubljenje i ostavite zidove debljine 2 cm, slično kao kada izdubite tikvu. U rotkvicu sipajte med, trebalo bi da ispuni više od polovine. Pokrijte ga vrhom koji ste isjekli i ostavite preko noći. Ujutro će rotkvica formirati sirup koji vam pomaže u borbi protiv suhog, ali i produktivnog kašlja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading