RECEPT ZA BOSANSKI SPECIJALITET Slatki prženi lokumi, mekani, slatki kolačići
Foto: Youtube/Printscreen

U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji lokumi se spominju i kao pečeno i kao prženo testo, kao slatki ili slani uštipci različitih oblika. 

Sastojci

  • – 350 g brašna
  • – 3 supene kašike kisele vode
  • – 2 supene kašike šećera
  • – 3 jaja
  • – prstohvat soli
  • – ulje za prženje
  • – šećer u prahu za posipanje

Priprema

Mikserom umutiti jaja, kiselu vodu, šećer i prstohvat soli.

Postepeno dodavati brašno i mešati kašikom. U početku će smesa biti tekuća.

Nakon 350 g brašna, tekuća smesa će postati lepi komad kompaktnog testa.

Na pobrašnjenoj podlozi, testo malo mesiti rukama, kako bi postalo još lepše i glađe.

Zatim ga podeliti na četiri jednake loptice.

Loptice razvaljati u dugačke i tanke valjke, pa ih rezati na lokume dužine oko 5 cm.

Svaki lokum zarezati po dužini s jedne strane.

Ubacivati ih u duboko vruće ulje. Lokumi će prvo potonuti na dno, pa će za par sekundi isplivati na površinu.

Kada se isprže s donje strane, sami će se okrenuti u ulju. Vaditi ih na papirni ubrus kada dobiju lepu, blagu boju.

Posuti šećerom u prahu.

Služiti tople, uz slatki namaz i belu kafu.

Komentari (0)

Loading