ZDRAVE BAKLAVA-ROLNICE Tereza Vasiljević otkriva kako da napravite omiljeni orijentalni slatkiš na drugačiji način
Foto: Privatna arhiva/Tereza Vasiljević

Baklava sa bademom se pravi od zdravih sastojaka, svaka balava se posebno urola, a preliva se sirupom od pomorandže ili istopljenom čokoladom. Rolnice dekorativno izgledaju, imaju savršen ukus, a sastojke možete da menjate kako vam ne bi dosadila. Kulinarska blogerka Tereza Vasiljević iz Banatskog Karlovca nam je objasnila kako se pravi ova poslastica. Ona je autorka Instagram profila "teruskav", na kojem za više od 12.000 pratilaca predstavlja recepte za slatkiše i slaniše na vrlo kreativan način.

Koje kore je najbolje koristiti za ovu baklavu?

- Za ovu baklavu možete koristiti bilo koje tanke kore. Ja sam je jednom pravila sa korama od spelte i izuzetno mi se dopao taj spoj ukusa.

Koje veličine treba da budu štapići koji se stavljaju u baklavu?

- Prvo koru isecite na trakice željene veličine, ali vodite računa da sve budu iste. U zavisnosti od veličine traka napravite štapiće od smese za fil kojima ćete ih puniti.

Foto: Privatna arhiva/Tereza Vasiljević

 

Da li mogu da se stave orasi umesto badema?

- Umesto badema možete koristiti orahe, lešnike, pistaće, kako mlevene, tako i seckane, po želji.

Kako da se savije baklava u rolnicu?

-  Na dno trakice od kore, stavite štapić na uži deo i preklopite strane kore po dužini malo ka unutra. Zatim odozdo preko fila urolajte traku kao cigaretu. Kraj baklave premažite sokom od pomorandže kako bi se rolnica prilepila.

Da li može da se koristi obično umesto kokosovog?

- Umesto kokosovog ulja, može bilo koje drugo ulje. Ja sam pravila zdravu varijantu.

Da li je bolje da se ova baklava peče ili prži?

- Lakše je da ih ispečete u rerni, jer će sve biti jednako pečene, a ako ih pržite na ulju teško da će sve biti isto ispržene sa svih strana.

Foto: Privatna arhiva/Tereza Vasiljević

 

Da li posle pečenja baklava treba da se pokrije vlažnom krpom?

- Ova baklava se ne pokriva krpom posle pečenja.

Da li se cele baklave umoče u preliv od pomorandže ili samo krajevi koji se dekorišu?

- Cele vruće baklave se preliju ohlađenim prelivom od pomorandže i meda. Potom krajeve uvaljajte u susam ili čokoladu po želji. A možete i u jedno i u drugo.

Kako ih ostaviti da se stegnu da se ne pokvari dekoracija?

- Gotove baklavice odmah poređajte na pek-papir ili rešetku i ostavite da se tu stegnu.

Kako napraviti čokoladni preliv?

- Otopite na pari 200 g čokolade sa dve kašike ulja, svaku baklavu umočite i ostavite da se stegnu na pek-papiru.

Foto: Privatna arhiva/Tereza Vasiljević

 

RECEPT: Rolovana baklava s bademom

Sastojci:

- 1 pakovanje tankih kora za pitu

Za fil:

- 250 g mlevenih badema

- 75 g meda

- 1 kašičica cimeta

- 1 kašičica soka od pomorandže

Za preliv:

- 180 ml sveže ceđenog soka od pomorandže

- 60 g meda

Za dekoraciju:

- Istopljena čokolada

- Susam

Priprema:

Od kora isecite osam jednakih traka ili koliko želite u zavisnosti od veličine trake koju odredite. Fil: Pomešajte sve sastojke i oblikujte štapiće čija dužina treba da odgovara širini trake koju ste isekli. Stavite štapić od fila na dno trake. Preklopite strane preko štapića i urolajte. Zalepite kraj sokom od pomorandže ili kokosovim uljem. Poređajte baklave u pleh, premažite otopljenim kokosovim uljem i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Preliv: Stavite sok od pomorandže da provri, sklonite sa vatre, dodajte med i mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se ohladi. Prelijte vruće baklave i krajeve odmah umočite u istopljenu čokoladu pa u susam.

Komentari (0)

Loading