gulaš
shutterstock
Mediteranski gulaš 

Sastojci:  

500 g svinjskog filea 

500 g krompira  

500 g pelata 

1 sveža zelena paprika  

1 sveža crvena paprika 

1 šargarepa 

2-3 feferone 

10 maslina bez koštica  

1 kesica mešavine začina za gulaš  

Priprema:  

Meso isecite na kocke veličine zalogaja. Krompir oljuštite i isecite na kockice. Sveže paprike očistite od semenki i peteljki, pa ih iseckajte. Feferone ocedite i iseckajte na kolutove. Šargarepu očistite i isecite na kolutove. U šerpi, na malo ulja meso prodinstajte, dodajte svežu papriku i krompir i dinstajte oko pet minuta. Dodajte pelat, šolju hladne vode i začin za gulaš. Izmešajte i ostavite da provri. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta. Dodajte feferone i masline i krčkajte još 2-3 minuta. Po želji ukrasite peršunom. 

 

Savet 

Gulaš poslužite uz kuvani pirinač ili krompir-pire. 

 

Vitaminska gusta čorba 

Sastojci: 

600 g pelata 

1 glavica kelja  

200 g leblebija iz konzerve 

1 ljuta papričica 

1 crni luk 

2 kašike rendanog đumbira 

1 kašika maslinovog ulja 

1 šolja vode 

1/2 kašičice mlevenog bibera 

1 kašičica soli 

Priprema: 

Kelj isecite na tračice, ljutu papričicu na kolutove, leblebiju ocedite od vode. U šerpi, na maslinovom ulju prodinstajte iseckan crni luk, dodajte ljutu papriku, đumbir i dinstajte uz mešanje oko pet minuta. Dodajte vodu, pelat, kelj, leblebije i sve začine. Kada čorba provri, smanjite temperaturu na najnižu i krčkajte još oko pola sata. Štapnim mikserom napravite gustu čorbu. Dekorišite po želji - peršunom ili leblebijama ako vam je ostalo malo u konzervi. 

 

RECEPTI S PARADAJZ PELATOM 10 fantastičnih predloga

Schutterstock

 

 

Musaka od patlidžana 

Sastojci:  

2 plava patlidžana 

500 g pelata 

200 g rendanog parmezana 

200 g mocarele 

1 crni luk 

1 čen belog luka 

1 kašičica suvog origana  

2 kašike listića svežeg bosiljka 

100 g prezli 

maslinovo ulje 

Priprema: 

Patlidžan isecite na tanke kolutove, poređajte i zagrejani tiganj, posolite ga, premažite maslinovim uljem s obe strane i pržite po nekoliko minuta s obe strane dok ne dobije smeđu boju. U drugom tiganju, na malo zagrejanog maslinovog ulja, dinstajte iseckane crni i beli luk i origano nekoliko minuta, da luk dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, bosiljak, po ukusu so i biber. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Tepsiju podmažite uljem, pa na dno rasporedite sos od paradajza. Poređajte jedan red kolutova patlidžana i pospite parmezanom. Preko namažite sos od paradajza, opet poređajte patlidžan i pospite parmezan. Ponavljajte tim redom dok sve ne utrošite. Odozgo musaku pospite parmezanom, prezlama i poređajte iseckanu mocarelu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. 

 

RECEPTI S PARADAJZ PELATOM 10 fantastičnih predloga

Schutterstock

 

 

Jaja u crvenom sosu 

  

Sastojci:  

2-3 jaja 

200 g pelata  

1 kašika maslinovog ulja  

½ glavice crnog luka 

1 čen belog luka   

malo peršuna ili bosiljka za dekoraciju 

Priprema:  

U tiganju, na zagrejanom ulju, prodinstajte iseckan crni luk minut, dodajte iseckan beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, so i biber po ukusu, izmešajte i ostavite da se dinsta pola sata, odnosno dok se ne zgusne koliko želite. U tiganj razbijte jaja, da se ne slepe i kuvajte oko pet minuta, odnosno dok se belanca i žumanca ne ispeku. Sklonite sa šporeta, dekorišite peršunom ili bosiljkom i poslužite. 

 

Savet 

Pre služenja odozgo možete da narendate malo kačkavalja

 

 

Njoki iz rerne 

 

Sastojci:  

1 kašika maslinovog ulja  

1 crni luk  

2 čena belog luka 

400 g pelata  

500 g njoka  

1 kašičica suvog bosiljka   

1 mocarela (125 g)  

Priprema:  

Skuvajte njoke prema uputstvu s pakovanja. Na malo zagrejanog ulja prodinstajte iseckan crni luk dok omekša, dodajte iseckan beli luk i dinstajte jedan minut. Sipajte pelat, izgnječite viljuškom i kuvajte desetak minuta uz povremeno mešanje. Dodajte njoke. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i sipajte u tepsiju. Izravnajte, odozgo rasporedite komade mocarele. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se sir ne istopi.  

 

 

 

Ćufte s parmezanom 

 

Sastojci: 

Za ćufte: 

500 g mlevenog mesa po želji 

1 jaje 

2 kašike rendanog parmezana  

1 crni luk 

1 čen belog luka 

2 kašike prezli  

3 kašike mleka 

brašno  

Za sos: 

2 kašike ulja  

1 crni luk  

1 čen belog luka  

400 g pelata  

150 ml sosa od paradajza 

1 kašičica šećera  

1 prstohvat origana

so, biber 

Priprema: 

Ćufte: Iseckajte sitno očišćen crni i beli luk i u činiji pomešajte sve sastojke za ćufte. Mesite rukama da dobijete ujednačenu smesu. Pravite ćufte željene veličine. Svaku uvaljajte u brašno i pržite na zagrejanom ulju dok ne dobije zlatnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite ih na ubrus. Sos: Prodinstajte iseckan crni luk na zagrejanom ulju dva minuta. Dodajte pelat, sitno iseckan beli luk, paradajz sos, šećer i začine po ukusu. Kada provri, dodajte 100 ml vode. Kuvajte oko pet minuta, pa dodajte ćufte. Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri oko 20 minuta.

 

 

Sočni bataci  

 

Sastojci: 

500 g pilećih bataka 

400 g pelata 

1 crni luk 

1 šargarepa 

1 kašičica mlevene paprike 

2 lista lovora 

so, biber 

Priprema: 

Batake operite i skuvajte. Crni luk očistite i iseckajte na kockice. Šargarepu očistite i iseckajte na kolutove. U šerpi, na zagrejanom ulju prodinstajte luk, dodajte šargarepu i mlevenu papriku. Posle dva minuta dodajte so po ukusu i šolju vode. Kad provri, stavite batake, pelat, lovor, biber po ukusu, krčkajte jedan minut, pa sklonite sa šporeta i servirajte. 

 

RECEPTI S PARADAJZ PELATOM 10 fantastičnih predloga

Schutterstock

 

 

 

Punjene paprike 

 

Sastojci: 

10 mesnatih paprika 

Za fil: 

300 g mlevene piletine 

3 šargarepe 

50 g pirinča 

2 glavice crnog luka 

2 čena belog luka 

3 kašike sojinih ljuspica 

1 kašičica slatke mlevene paprike 

1 kašičica mešavine suvih začina 

5-6 zrna bibera 

2 lista lovora 

Za sos: 

400 g pelata 

1 čaša vode 

1 kašičica mešavine suvih začina 

Priprema: 

Sojine ljuspice potopite u hladnu vodu pet minuta da nabubre. Fil: Pirinač skuvajte delimično u posoljenoj vodi, procedite i pomešajte s ljuspicama soje, pa dodajte meso, narendanu šargarepu, mešavinu začina, mlevenu papriku, biber i so po ukusu i jednu glavicu iseckanog crnog luka. Izmešajte i punite paprike kojima ste odstranili peteljku i semenke. U šerpu sipajte malo ulja, stavite seckanu drugu glavicu crnog luka i poređajte punjene paprike. Između njih stavite biber u zrnu i lovor i oljušten beli luk. Sos: Izgnječite pelat, dodajte vodu i začine, pa prelijte preko paprika. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat. 

 

 

Pica margarita 

 

Sastojci: 

Za testo: 

2 šolje brašna 

1/2 suvog kvasca 

80 ml vode 

½ kašičice soli 

Za nadev: 

200 g pelata  

1 mocarela 

50 ml maslinovog ulja 

Svež bosiljak 

Priprema: 

Pomešajte sve sastojke za testo i umesite da bude srednje meko. Pokrijte činiju providnom folijom i ostavite u frižideru dva sata. Premesite ga i oklagijom napravite tanku koru. Stavite je u podmazan pleh. U šerpu sipajte pelat, ulje, so po ukusu i stavite na srednju vatru da se kuva dok se zgusne kao sos. Time premažite testo. Preko poređajte komade mocarele. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pospite svežim listićima bosiljka. 

 

RECEPTI S PARADAJZ PELATOM 10 fantastičnih predloga

Schutterstock

 

 

Omlet sa spanaćem u sosu 

 

Sastojci: 

Za omlet: 

3 jaja 

100 g spanaća 

1 kašičica mešavine začina 

1 kašičica putera 

Za sos: 

200 g pelata 

1 kašika ulja 

1 čen belog luka 

Za dekoraciju: 

2 kašike narendanog kačkavalja 

1 kašika rendanog parmezana 

Priprema: 

Sos: U tiganju, na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan beli luk jedan minut, dodajte usitnjen pelat zajedno s tečnošću, biber i so po ukusu. Krčkajte na tihoj vatri 4-5 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari. Omlet: Operite, očistite spanać i stavite u vruću vodu na minut. Ocedite, iseckajte ga. Umutite jaja, dodajte mešavinu začina, spanać i izmešajte. Sipajte smesu u tiganj, na zagrejan puter i pržite omlet na tihoj vatri. Kada je donja strana omleta pečena, a gornja strana polupečena, stavite ga u pleh. Namažite ga pripremljenim sosom od paradajza, pospite kačkavaljem i presavijte napola. Odozgo rasporedite parmezan i pecite ga u zagrejanoj rerni 2-3 minuta, da se parmezan rastopi.  

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading