IZAZIVA RAK, AUTIZAM, NEPLODNOST Ako vidite i najmanju ogrebotinu na tiganju odmah ga bacite
Foto: Depositphotos

Australijsko istraživanje, koje je koristilo svetlosne talase za merenje mikroskopskih čestica, otkrilo je da samo jedna mala ogrebotina na teflonskom tiganju može dovesti do prave eksplozije toksičnih čestica mikroplastike.

PFAS, ili perfluoroalkil i polifluoroalkil hemikalije otporne na toplotu, koriste se za pravljenje posuđa i poslednjih godina su povezane sa nizom zdravstvenih problema, uključujući nekoliko vrsta raka, autizam i neplodnost.

Večne hemikalije

Posuđe napravljeno sa PFAS-om toliko je rasprostranjeno da je studija iz 2020. pokazala da čak 99 odsto Amerikanaca ima određeni nivo te hemikalije u krvi.

Ono što su otkrili naučnici sa Univerziteta Njukasl u Australiji trebalo bi da nas sve zabrine, posebno ako koristimo neprijanjajuće posuđe:

Ogrebotina od 5 cm od lopatice ili kašike je dovoljna da oslobodi 2,3 miliona mikroplastičnih čestica koje završe u hrani koju pripremamo i mi jesti.

Kada osoba jede tako kontaminiranu hranu, PFAS će dugo ostati u telu, pošto se veoma sporo izlučuje urinom. Nije iznenađenje što su PFAS nazvani "večnim hemikalijama" jer im je potrebna skoro decenija da se razgrade u telu, a nikada ne uspevaju da se razgrade u okolini.

Stručnjaci stoga preporučuju izbegavanje upotrebe neprijanjajućeg posuđa i upozoravaju da, ako ga već koristimo, moramo da pazimo koji kuhinjski pribor koristimo i da izbegnemo kontaminaciju hrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading