SRBI GA NEMILICE TAMANE, A NE ZNAJU DA JE OPASAN Ovaj namaz dovodi do zapaljenja pankreasa i žuči
Foto: Shutterstock

Interesantno je da ovu vrstu namaza, ljudi ili obožavaju ili uopšte ne vole. Ako ste ljubitelj majoneza, vrlo verovatno ga jedete skoro uz svako jelo. Od salata do kobasica, morate da znate šta sve može da se dogodi ukoliko preterate sa njegovom upotrebom.

Kakve posledice po zdravlje mogu da vam se dese ako preterujete u konzumiranju majoneza objasnila je doktorka Nurija Dijanova.Upućeni smo za to da je namirnica “smrt” za holesterol, 100 grama sadrži čak do 60 odsto masti, što znači da je majonez štetniji po zdravlje i više goji od najmasnije pavlake.

Dijanova je upozorila da ako preterujete u konzumiranju majoneza, velika je verovatnoća da ćete imati problem sa viškom kilograma, a mogu se javiti bolesti poput holecistitisa i pankreatitisa. Sem toga, može doći do opuštanja probavnog kanala, što će dovesti do učestalih napada gastritisa.

Šta je holecistitis?

Akutni holecistitis je akutno zapaljenje zida žučne kesice praćeno temperaturom i abdominalnim bolom, a u većini slučajeva udruženo je sa bilijarnom kalkulozom (žučni kamen).

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis je zapaljenje ili infekcija pankreasa, odnosno gušterače. Ovo stanje javlja se kada se enzimi koje pankreas luči aktiviraju u samom pankreasu, umesto da iz njega izlaze neaktivni do dvanaestopalačnog creva. Ta pojava dovodi do oštećenja tkiva pankreasa, što dovodi do zapaljenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading