Najbolji način: Očistite nakit od zlata i vratite mu sjaj
Foto: Shutterstock

Redovno čišćenje će održati zlatni nakit blistavim u decenijama koje dolaze. Naučite najbolju tehniku kako očistiti zlatni nakit kod kuće prateći jednostavne korake u nastavku.

Nikada ne koristite metode koje se predlažu za čišćenje srebrnog nakita na zlatu. Dakle, zaboravite na pastu za zube, sodu bikarbonu ili komercijalno sredstvo za čišćenje metala na zlatu. Ako koristite ove abrazive, možete da oštetite zlato. Nikada ne koristite izbeljivač, jer on "izjeda" zlatne legure.

Koliko često treba čistiti zlatni nakit?

To zavisi najviše od toga koliko ga često koristite. Zlato ne tamni tako lako kao srebro, ali često nošenje može učiniti da izgubi sjaj i izgleda donekle matirano. Zlato nižeg karata koje sadrži veću koncentraciju legura će potamneti, ako je izloženo prekomernim nivoima hemikalija kao što su hlor, alkohol, kiseline i jedinjenja sumpora, prenosi tuzlanski.ba.

Često korišteni zlatni nakit treba čistiti najmanje jednom mesečno ili češće ako završna obrada počne da izgleda matirano. Nakit koji ne nosite često možete čistiti jednom u nekoliko meseci.

Postupak za čišćenje zlatnog nakita

Zlatni nakit uvek čistite mekom krpicom ili četkom, kako ne biste oštetili njegovu osetljivu površinu

Za čišćenje su vam potrebni:

  • Četkica sa mekim vlaknima
  • Meka pamučna tkanina
  • Mala činija
  • Deterdžent za posuđe
  • Topla voda

Uputstvo za rad:

Napravite rastvor za čišćenje. Napunite malu posudu toplom vodom. Dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa i dobro promešajte, da se napravi pena.

Najbolje je da istovremeno čistite samo jedan ili dva komada zlatnog nakita kako biste sprečili da se komadi međusobno grebu.

Ubacite zlatni nakit u posudu i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta. Vremenom, tečnost za pranje suđa će razbiti masnoću na površini nakita.

Ako je nakit izrezbaren ili izuzetno prljav, možda ćete morati da ga lagano istrljate četkom sa mekom dakom, kao što je stara meka četkica za zube ili profesionalna zlatarska četkica. Nežno ribanje će ukloniti nakupljenu prljavštinu u svim udubljenim područjima.

 

Komentari (0)

Loading