PRAVA DOMAĆA Bomba torta sa orahom, po starinskom receptu, ukusna i sočna, onako kako svi vole

receptizasve.com/alo.rs/S.Ć. | Žena 24.11.2022 09:41

Bomba torta nekada je bila nezaobilazna na svim proslavama, a njen recept malo je pao u zaborav. Kako nam je počela sezona slava, a bliže se i praznici sigurni smo da ćete je rado napraviti i obradovati svoje ukućane. Sačuvajte ovaj recept sigurno ćete ga često praviti

Foto: Printscreen

Potrebno je:

Za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

200 g mlevenih oraha

2 kašike brašna

1 kašikica praška za pecivo

Fil:

250 g maslaca ii margarina

300 g mleveneg keksa

200 g mlevenih oraha

6 žumanaca

150 ml gustog soka od breskve

200 g šećera

Karamelizovani šne od belanaca:

6 belanaca

12 kašika šećera

6 kašika šećera za karamel

Priprema:

Za koru – Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo.

Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil – Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti.

Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

 

Expand player
Pogledajte više