Spavaćete kao beba: Pet namirnica za miran i kvalitetan san
-stock-thinkstock

Postoji nekoliko namirnica za koje naučnici tvrde da će vam pomoći da brže zaspite i što je još važnije, spavaćete mirnim i dubokim snom.

Orah

Orasi su bogat izvor triptofana, aminokiseline koja pomaže u proizvodnji nivoa seratonina i melatonina neophodnih za zdrav san (ovi hormoni su odgovorni za naš biološki sat i osećaj vremena). Upravo ove dve supstance pomažu u normalizaciji dnevnih ritmova i čvrstom spavanju.

Badem

Bademi su bogati magnezijumom, a prema istraživanjima, nizak nivo ove supstance vas sprečava da brzo zaspite. Šaka orašastih plodova pre spavanja pomaže da se ovaj problem brzo reši!

Mleko

Od detinjstva znamo da čaša toplog mleka noću (po mogućnosti zajedno sa kolačićima - ali o tome ćemo detaljnije govoriti u nastavku) garantuje zdrav san tokom cele noći. U stvari, svi mlečni proizvodi imaju ovo magično svojstvo: kalcijum koji se nalazi u njima pomaže u apsorpciji aminokiseline triptofan i proizvodnji melatonina. Pored toga, kalcijum takođe pomaže u normalizaciji mišićne aktivnosti i ublažava noćne grčeve.

Tunjevina i losos

Riba, posebno tunjevina i losos, izuzetno je bogata vitaminom B6, koji najaktivnije učestvuje u proizvodnji melatonina i serotonina. Inače, među ostalim proizvodima u kojima se može naći ovaj vitamin je beli luk (samo svež) i pistaći.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je prvi lek koji se preporučuje za nesanicu i to sa dobrim razlogom: jedna šolja aromatičnog čaja podiže nivo glicina, koji, zauzvrat, nežno smiruje nerve i ublažava napetost mišića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading