Pazite: Ove navike dovode do pojave akni
Alo

Pročitajte koje naivne navike sprečavaju da imate predivnu i negovanu kožu, bez obzira koliko da se trudite oko nje.

Ne čistite ekran na mobilnom telefonu

U toku jedne godine, u proseku provedemo 23 dana sa mobilnim telefonom na uvetu. A sada, potrudite se da se setite kada ste ga poslednji put očistili, makar samo površno.

Na površini vašeg mobilnog telefona skupljaju se bakterije, prašina, ćelije epitela i mnoge druge nečistoće koje prenosite prstima. Pri svakom razgovoru, kontaminirana površina je u dodiru sa vašim licem.

Potrebno je da barem jednom dnevno obrišete telefon vlažnom antibakterijskom maramicom ili komadom vate natopljene u alkohol. Lice čistite micelarnom vodom ili tonikom koji odgovaraju vašem tipu kože.

Neredovno menjanje navlake na jastucima

Posebno u letnjem periodu, navlaka za jastuk treba da se menja najmanje jednom, a najbolje dva puta nedeljno, zato što se više znojite. Sličnu naviku treba da zadržite i preko cele godine. Na navlaci za jastuk lako se sakupljaju mrtve ćelije kože lica, nečistoće, masnoće sa kose i bakterije.

Ne čistite naočari za sunce

Na ivicama naočara, ali i na ručkama koje idu iza ušiju, sakupljaju se nečistoće koje zatvaraju pore na gornjem delu nosa, na obrazima i oko ušiju. Ovo se dešava i zbog znojenja na delovima gde naočare dodiruju kožu.

Slično kao i mobilne telefone, tako i naočare treba da čistite antibakterijskim maramicama, a lice da umivate gelom za umivanje i da napravite piling na delu oko nosa.

Previše dodirujete lice

Ponekad je teško izbeći dodirivanje lica iako su vam ruke prljave. Često imate potrebu da rukom podupirete obraz ili da bradu naslonite na dlan, a da i ne razmišljate da treba da operete ruke, jer su potpuno kontaminirane. Osetljiva koža odmah reaguje na ove iritacije crvenilom, svrabom i aknama.

Kosa vam uvek dodiruje lice

Dlake su prekrivene masnoćama sa temena glave, kozmetičkim preparatima za negu i prašinom i znojem. Sa svakim dodirom vaše kose po licu, nečistoće se prenose na kožu i možete izazvati iritaciju i akne. Kada je pretoplo i kada vam se kosa masti, nosite je vezanu u rep, kako biste sprečili prenošenje nečistoća na kožu.

Ne koristite dovoljno kreme za lice

Bez obzira kakav tip kože imate, potrebno je da nađete odgovarajući kozmetički proizvod za negu i hidrataciju. Tržište je bogato velikim izborom proizvoda i među njima je sakriven baš onaj koji odgovara vašoj koži. Konsultujte se sa kozmetičarem ili dermatologom kako biste lakše našli pravi proizvod za sebe.

Premalo spavate

Za vreme spavanja se smanjuje nivo kortizola u organizmu i tada se koža najbrže obnavlja. Kod onih koji premalo spavaju nema dovoljno vremena da se to desi i zato je njihova koža iritirana i sklona aknama. Odraslim osobama je potrebno od 7 do 9 sati kvalitetnog noćnog sna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading