OVO NEMA U PEKARI Zamesite domaće uštipke po receptu naših baka, osetite momenat porodične sreće

alo.rs/S.Ć. | Žena 04.11.2022 08:51

Uštipke pospite šećerom u prahu dok su još topli

Foto: Youtube/Printscreen

Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 30 grama Alfa kvasca
  • 600-700 grama brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1.5 kašičica soli
  • 1 vanilin šećer
  • narendana kora od limuna i narandže
  • 1 kašičica rakije
  • 100 grama suvog grožđa
  • Dodatni materijal:
  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 l ulja za prženje
  • dodatnih 100 ml mlake vode za kvasac

Priprema

Proleće sa sobom donosi mnogo lepih radosti. Posle duge i hladne zime konačno možemo uživati u suncu i šarenilu koje nam priroda pruža. Obožavam sa svojom porodicom da provodim vreme, a kako bih imala više vremena za to, a da im usput i priuštim lep i ukusan zalogaj, vrlo često ih obradujem sa njima omiljenim - Domaćim uštipcima!
Pre svega, kvasac je potrebno potopiti u 100 ml vode sa kašičicom šećera i ostaviti ga da nadođe.
Prethodno prosejanom brašnu, dodati tek toplo mleko i ostale sastojke.
Toj smesi dodati i nadošli kvasac i umesiti glatko testo.
Testo ostaviti 10-15 minuta da nadođe.
U dubljoj šerpi zagrejati ulje, kašikom vaditi testo i stavljati ga u vrelo ulje da se prži.
Smanjiti temperaturu da uštipci dobiju žućkastu boju.
Potom ih sa šupljom kašikom vaditi iz ulja i posuti šećerom u prahu.
Brzo se prave, veoma su ukusni bilo da su topliji ili hladniji.

Expand player
Pogledajte više