Prste da poližeš: Pohovane tikvice sa kačkavaljem
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci
Potrebno je:

  • 700 g tikvica
  • 1 kašičica soli

Smesa za pohovanje:

  • 4 jajeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 100 g kisele pavlake
  • 3 pune kašike brašna
  • 50 g sitno izrendanog kačkavalja
  • (trapist, gauda, edamer...)
  • brašno

Za pohovanje:

  • ulje

Priprema

Tikvice iseći na krugove, sa korom, debljine 2-3 mm. Staviti ih u dublju posudu i posoliti sa kašičicom soli. Izmešati ih i preručiti u veću cediljku. Ostaviti oko pola sata da bi tikvice otpustile što više vode.
Jaja razbiti u odgovarajuću dublju posudu, dodati so i mikserom umutiti. Ne treba mnogo mutiti, samo da se jaja dobro povežu.

Dodati kiselu pavlaku i umutiti. Ubaciti brašno i umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju dodati sitno izrendani kačkavalj i promešati kašikom. U drugu posudu staviti brašno.

Tikvice pohovati u tiganju sa nelepljivim dnom. U tiganj sipati ulje visine 1 cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi (ako bude potrebe dodati u toku pohovanja još malo ulja). Tikvice u cediljki samo blago ispretiskati kuhinjskim papirom. Svako parče uvaljati u brašno, pa u smesu sa jajima. Prebaciti pripremljene tikvice na zagrejano ulje.

Kada donja strana porumeni preokrenuti ih na drugu stranu. Pohovane tikvice vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading