Može da bude opasno: Ovu kozmetiku nikako ne smete da koristite nakon što joj prođe rok trajanja
Foto: Shutterstock

Baš kao i mogo toga, tako i kozmetički preparati imaju rok trajanja. Iako vam deluje prilično bezazleno, činjenica je da stara šminka može da naškodi vašem zdravlju i lepoti.

Određene proizvode bi trebalo redovno i na vreme da menjate, a ovo su neki od njih.

Maskara

Rok trajanja maskare je oko tri meseca. Tamna i vlažna mesta pogoduju razvoju bakterija, tako da je neophodno da staru maskaru na vreme zamenite novom, a naravno i da je ne pozajmljujete nekome ili od nekoga.

Balzami

Kada su balzami u pitanju, obavezno ih koristite do datuma koji je na pakovanju istaknut kao rok trajanja. Uglavnom je to oko godinu dana, a vi ih nikako nemojte koristiti duže. Takođe, nemojte da zaboravite da koristite one sa SPF faktorom i nikako ih nemojte pozajmljivati.

Krema za zaštitu od sunca

Zaštita od sunca je neophodna tokom cele godine i to, nadamo se, svi znate. Međutim, iako je rok trajanja ovih krema uglavnom dve i po godine, najbolje bi bilo da početkom leta, odnosno onda kada su sunčevi zraci najštetniji, kupite novu kremu.

Četkica za zube

Četkicu za zube bi trebalo da zamenite na svakih tri do šest meseci. Potrebno ju je menjati i nakon bilo kakve upale usne duplje ili grla, jer bakterije mogu da se zadrže na dlačicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading