NIje samo za bore: Retinol je odličan u borbi protiv akni i fleka
Foto: Freepik

Retinol se obično koristi kao krovni termin za sve retinoide (postoje različite verzije koje se razlikuju po jačini i koncentraciji). To je moćan aktivni sastojak dobijen iz vitamina A koji je najpoznatiji po učvršćivanju kože i smanjenju pojave bora. Može usporiti razgradnju kolagena, povećati proizvodnju kolagena i povećati elastičnost da bi koža dobila puni izgled.

Ali, ima i mnoge druge prednosti kao što su posvetljivanje kože, smanjenje hiperpigmentacijskih fleka, čišćenje pora i lečenje akni. Dok se dermatolozi slažu da je to zlatni sastojak, njegova moć može biti teška za kožu, ali umete da ga nanosite nežno, može imati ogroman uticaj.

Zašto koristiti retinol za akne?
Može pomoći u sprečavanju fleka

„Retinol može pomoći u deblokiranju pora, tako da može sprečiti, ali i lečiti akne“, objašnjava dermatolog dr Michelle Henry sa Harvarda. Može pomoći u uklanjanju viška sebuma i ima svojstva pilinga kako bi se uklonile bakterije, kao i mrtva koža koja može blokirati pore i uzrokovati nove bubuljice.

Može pomoći u uklanjanju ožiljaka od akni

„Retinol leči ožiljke od akni na isti način na koji tretira fine linije i bore“, kaže dr Michelle. „Ožiljak od akni je pukotina na vašoj koži, isto kao i bora, tako da retinol puni to područje kolagenom, na isti način na koji bi popunio fine linije.“

Kako primeniti retinol, posebno ako imate osetljivu kožu?

„Volim da preporučim metodu sendviča“, kaže dr Mišel. „Nanesite hidratantnu kremu, zatim nanesite retinol, a zatim nanesite još jedan sloj hidratantne kreme. Ona predlaže da ga uvodite postepeno: prvo dva puta nedeljno, zatim svake druge noći kada vam se koža navike, i na kraju, svake noći.

Uobičajena greška je prekomerna primena

„Nanesite manje od količine graška na celu kožu“, savetuje dr Michelle, „ili je nanesite regionalno (umesto lokalno, kao što biste to uradili sa serumom za fleke). Dakle, ako imate kombinovanu kožu, kao što su suvi obrazi, ali masna T-zona, samo ga nanesite na T-zonu."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading