Sačuvajte svoju kožu: Pet koraka za održavanje mladolikog izgleda
Alo!

Malo je poznato da koža održava telesnu temperaturu, ravnotežnu tečnosti, gubitak vlažnosti, upozorava telo na opasnost prepoznajući bol, a uz sve to štiti od UV zračenja i spoljnih negativnih uticaja.

Zbog toga je izuzetno bitno održavati je zdravom i hidriratnom, a ukoliko ne možete da odvojite vreme ili novac da povremeno odete na neki koristan tretman ili posetu najboljem dermatologu, postoji mnogo stvari koje možete da radite kod kuće kako biste sačuvali svoju kožu i zdravlje.

Ishrana

Beauty industrija jedna je od najmoćnijih na svetu i postoji bezbroj proizvoda namenjenih očuvanju zdrave, zategnute, glatke, nežne kože. Međutim, iako hidratantne kreme prodiru duboko u kožu, starenje se odvija na dubljem, ćelijskom nivou. Zbog toga je vrlo važno i šta jedemo – isto koliko i šta mažemo na kožu!

Dermatolozi obično preporučuju da se protiv starenja i akni jedu paradajz, mango, maslinovo ulje, kakao, riba puna omega-3 masti, soja, kelj, dok je jedan od najboljih napitaka za kožu zeleni čaj. Što se tiče namirnica koje negativno utiču na izgled i stanje kože, to su svakako beli šećer, masna i začinjena hrana, belo brašno i mlečni proizvodi.

Smanjite stres

Jeste li primetili da vam bubuljica na vrhu nosa izađe uvek pred neki važan događaj? To nije slučajno jer stručnjaci ističu da povišen nivo stresa i te kako utiče na kožu.

Ne samo što će se zbog stresa pojavljivati akne već je koža ljudi koji žive pod stresom sklonija svrabu, znojenju, perutanju, osipanju, a zabeleženo je i pojačano opadanje kose.

Ostanite hidrirani

Sredstva za hidrataciju kože održavaju gornji sloj ćelija kože hidriranim i zadržavaju vlagu, zbog čega je redovna i temeljna nega glavni preduslov lepe kože.

Da bi vam koža celog tela bila savršena, tuširajte se jednom dnevno od pet do deset minuta i nikako ne preterujte jer prekomerno pranje uklanja masni sloj kože i isušuje je. Umesto vruće, koristite toplu vodu i svedite upotrebu hemikalija na minimum. Držite se podalje od četkica za piling i sunđera za kupanje jer oni mogu da nanesu oštećenja, a koristite mekši peškir i nikako ne trljajte već tapkajte dok se sušite. I čim se osušite – vreme je za hidratantna mleka za telo!

Oprostite se od cigareta

Brojna istraživanja pokazala su da pušenje ubrzava starenje kože lica jer sužava krvne sudove koji se nalaze u spoljašnjem sloju kože, što smanjuje protok krvi i lišava kožu hranljivih materija i kiseonika, koji su joj neophodni da ostane zdrava.

Kolagen i elastin daju koži zdravlje, snagu i produžavaju mladolikost, a pušenje će je lišiti elastičnosti.

Spavajte više

Kvalitetan san pomoći će organizmu na mnogo načina, a uz to će ukloniti tamne kolutove ispod očiju i učiniti da koža bude sveža, odmorna i zategnuta.
Stručnjaci preporučuju od sedam do deveti sati sna devno, a za to ovo vreme telo ulazi u "režim za oporavak", što znači da se regenerišu koža, mišići, krv i moždane ćelije. Bez dovoljno sna, telo ne može da proizvede dovoljno kolagena, koji sprečava kožu da opusti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading