Vazdušasto i mekano pecivo: Slatki hleb sa bundevom
Foto: Shutterstock

POTREBNO:

  • 2 i po šolje brašna
  • 1/3 šolje svetlo smeđeg šećera
  • 2 kašičice instant kvasca
  • ½ kašičice fine morske soli
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • ¾ šolje pirea od bundeve
  • ¼ šolje mleka
  • 10 kašika putera, sobne temperature
  • miks jaja i vode
  • šećer za posipanje

PRIPREMA:

Električnim mikserom s nastavkom za testo umutiti brašno, smeđi šećer, kvasac, so, jaja, bundevu i mleko. Mutiti srednjom brzinom 2 minuta, pa povećati na najveću još 5 minuta. Dok mikser radi dodati 1 supenu kašiku putera. Potrebno je da se dobije glatko i lepljivo testo. Prebaciti testo u podmazanu posudu i prekriti plastičnom folijom. Ostaviti da se diže na toplom mesto 1h, a zatim ga ostaviti u frižideru preko noći.

Sutradan, izvaditi testo iz frižidera i podmazati kalup sprejom protiv lepljenja. Podeliti testo na 16 jednakih delova i od svakog napraviti kuglu na blago brašnjavoj površini. Loptice od testa staviti na pleh u dva reda. Prekriti ponovo plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu, oko 2h.

Kada je testo dovoljno poraslo, premazati ga miksom jaja i vode i posuti šećer po vrhu. Staviti ga u zagrejanu rernu i peći oko 35 minuta. Ohladiti najmanje 10 minuta, pa izvaditi iz kalupa i služiti po želji.

Komentari (0)

Loading