SVAKI TREĆI UČENIK IMA KRIVU KIČMU Evo na šta treba da obratite pažnju kad kupujete pribor za školu
Foto: Shutterstock

Da do toga ne bi došlo, odaberite pravu torbu. Izbor ranca zavisi od uzrasta, težine deteta, ali i od konstitucije.

Dobro birajte materijal

Torba treba da bude od čvrstog materijala, bez oštrih ivica, ali sa čvrstim dnom. Leđni deo treba da je dobro obložen.

Bitna je i težina

Prazna torba bi trebalo da teži oko jednog kilograma. Težina torbe sa svim potrebnim stvarima ne bi trebalo da prelazi 10 do 15 odsto telesne težine deteta. Teže stvari trebalo bi da se stavljaju na dno, a ravne na stranu uz leđa.

Bitna je i fizička aktivnost

Osim što fizička aktivnost povećava mišićnu snagu i elastičnost, utiče i na prevenciju gojaznosti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Svetska zdravstvena organizacija kaže de je minimum fizičke aktivnosti u dečjem uzrastu više od jednog sata dnevno.

Birajte pravu veličinu

Ranac ne sme da bude širi od tela kako bi dete moglo da pokreće ruke, a ne sme biti ni iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka, jer će visiti, udaraće o butine i težinom vući trup unazad.

Kaiševi da idu preko oba ramena

Preporuka je da se torbe nose s kaiševima na oba ramena, čime je opterećenje ramena simetrično, a težina ravnomerno raspoređena preko leđa. Kaiševi treba da budu široki i mekani.

Torbe na točkiće

Lakše je vući teret nego ga nositi, ali nisu idealne jer su teže zbog metalne konstrukcije. Pošto dete vuče torbu jednom rukom, može doći do deformiteta kičmenog stuba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading