Prste da poližeš: Domaća čokoladna torta
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za tortu:

  • 170 g tamne čokolade
  • 113 g putera
  • 150 g šećera
  • 3 kašike instant kafe
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 45 g kakao praha
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 170 g crne čokolade
  • 115 ml slatke pavlake

Priprema:

Čokoladu i puter otopite na pari, uz konstantno mešanje, sve dok ne dobijete glatku kremu. Smesu prebacite u veliku posudu, a zatim dodajte šećer, kafu, so i ekstrakt vanile i sve dobro promešajte.

Dodajte jaja, kakao prah i ponovo sve sjedinite koristeći ručnu mutilicu. Testo sipajte u kalup za tortu, koji ste prethodno obložili pek papirom sa svih strana, i pecite oko 20 minuta u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni.

Dok se testo bude peklo, napravite čokoladni ganaš glazuru tako što ćete u šerpicu staviti slatku pavlaku i zagrevati je do vrenja, a zatim ćete je, pre nego što provri, skloniti sa šporeta, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se lepo rastopi.

Prelijte tortu čokoladnom glazurom i uz pomoć špatule sve lepo poravnajte. Tortu stavite u frižider na pola sata, da se glazura stegne, a zatim je secite na parčiće i poslužite sa šlagom ili nekim voćem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading