OVO SU NAJVEĆE ZAMKA MRŠAVLJENA Ogromne greške zbog kojih nijedna dijeta neće uspeti
Foto: Shutterstock

Imate dobru volju da skinete višak kilograma, poštujete pravila dijete, ali niste izgubili ni gram?

Možda razlog ne leži u pogrešnoj dijeti, niti u vašem odsustvu "karaktera", upozorava doktorka Mišel Sigar.

Ona je navela četiri zamke u koje upadamo, odnosno razloga zašto ne možemo da smršamo.

Mršavljenje ne ide uvek lako, i potrebna je velika posvećenost da bismo dostigli svoju željenu, idealnu težinu.

Mnogi od odgovora na pitanje "zašto ne mogu da smršam" kriju se u našoj glavi - ne u odsustvu upornosti, već u emocijama koje su ponekad vezane i za druge ljude.

1. Iskušenje

- Ne radi se samo o tome da bi trebalo da vežbate, a vi prilegnete, ili da gledate u slatkiše i maštate o njima. Svaki put kada se takvo iskušenje dogodi, nas ne "vuče" stvar u koju gledamo, već naša emocija prema prethodnom iskustvu koje imamo s njom. Hrana nema moć nad nama, ali emocije imaju. Kada shvatite zašto vas ranija iskustva "vuku" prema nečemu, imaćete više kontrole nad ovim situacijama - kaže Sigar.

2. Pobuna

- Ljudskim bićima je u prirodi da se bar malo pobune protiv nečega što moraju, a takve su dijete i saveti za mršavljenje, kao i režimi ishrane. Želimo ono što nam neko kaže da ne možemo da dobijemo. I kada vidimo, recimo, čokoladnu tortu, želimo je još više ako smo na dijeti. Neko vreme ćemo se odupirati, ali ćemo se onda pobuniti protiv svoje namere. I umesto da pojedemo jedno parče, poješćemo tri zbog reaktivne energije na činjenicu da sebe prisiljavamo na dijetu - objasnila je Sigar.

3. Ugađanje drugima

Ovaj scenario je poznat svima koji su ikada otišli na porodični ručak i pogazili obećanja data tokom dijete. Mama, baka ili neko drugi će vas prosto emotivno uceniti da pojedete nešto što niste hteli.

- Čak i ako je to samo neki prijatelj na proslavi, koji vam prilazi sa osmehom na licu i tanjirom s tortom, vi automatski uzimate, zahvaljujete se i počinjete da jedete. I onda se osećate loše, jer ste zapravo ugodili potrebama te osobe, a ne sebi. Imali ste dobre namere, ali niste ispoštovali svoj izbor, već tuđi, zbog čega se potom osećate još gore - rekla je doktorka.

4. Pritisak

Prethodne tri zamke vode nas u perfekcionizam, u pritisak koji stvaramo samim sebi zato što "nismo dovoljno jaki" da se pridržavamo dijete.

- Učeni smo da sve moramo da uradimo kako treba, da izguramo do kraja. Da u dijeti isplaniramo jelovnik i pridržavamo ga se, kao i program vežbanja. Ali takav "sve ili ništa" način razmišljanja vodi nas u propast jer će jedan propust biti dovoljan da pomislimo da smo žestoko podbacili - upozorava doktorka.

- Napravite plan, ali ako ga se pridržavate samo delom, i to je bolje nego da sebi stvarate pritisak jer niste "savršeni" u držanju dijete. Težnja ka savršenstvu nije produktivna, ona nas koči. Biće u mršavljenju uspona i padova, i oni su normalan deo te promene - zaključila je Sigar.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading