NE UMOTAVAJTE HRANU U ALUMINIJSKU FOLIJU Doktori upozorili zbog čega je to opasno po zdravlje
Foto: Shutterstock

Ako praktikujete i vi da hranu odlažete u aluminijumsku foliju, lekari upozoravaju da to nikako ne bi trebalo da činite.

Ova folija služi za pečenje, a ne čuvanje i odlaganje hrane. Hrana koju nismo pojeli, pa smo je odložili u frižider obično tu može stajati do četiri dana ako je pravilno uskladištimo.  Ako hranu umotate u foliju, misleći da joj tako čuvate svežinu, varate se.

Bakterijama je potreban vazduh kako bi se razmnožavale. Neke vrste bakterija poput stafilokoke, proizvode toksine koji se ne mogu uništiti ni na visokim temperaturama kuvanja. Kada se topli obrok ostavi duže od dva sata na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju velikom brzinom, navodi Ministarstvo zdravlja Vašingtona.

Kada hranu prekrijemo aluminijumskom folijom, ne zatvaramo je u potpunosti, te vazduh ostaje unutra.

– Kada je prisutan vazduh, to omogućava bakterijama da rastu brže, tako da zaista želite da nabavite prave kutijice i da pakujete stvari na odgovarajući način – objašnjava Lindzi Meloun, registrovani dijetetičar na Klivlendskoj klinici.

Meloun predlaže pakovanje i skladištenje ostataka hrane u plitke, hermetički zatvorene kutijice, kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili nastanak bakterija u vašoj hrani. Hranu odložite u frižider u roku od dva sata, pre nego što bakterije imaju vremena da se razmnože velikom brzinom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading