Imate problem sa mučninom tokom vožnje? Probajte nekoliko trikova koji će vam pomoći da lakše podnesete put
Foto: Shutterstock

Pre polaska ne jedite tešku hranu i ne čitajte dok putujete. Ukoliko putujete avionom, birajte pri kupovini karata, ako je moguće, sedišta u sredini aviona, a ukoliko je u pitanju brod, trebaju vam kabine koje su smeštene duboko i u sredini broda. Izbegavajte jake parfeme i obezbedite izvor svežeg vazduha.

Ako osetite da vam je muka i da vam se vrti, probajte da olakšate sebi đumbirom. Popijte dve kapsule đumbira sa vodom jer ova biljka upija kiseline u stomaku i sprečava osećaj mučnine. Pomoći će vam i ukoliko uzimate sok od đumbira ili čaj.

Maslinke i limun mogu biti od pomoći. Pojedite nekoliko maslinki pred putovanje. One sadrže tanin i prirodno smanjuju pojačano lučenje pljuvačke. Ako maslinke ne pomažu, uzmite limun. Narežite ga na kriške i stavite ih u plastičnu vrećicu. Povremeno grickajte i sisajte kriške limuna da biste ublažili simptome mučnine. Uz to, može vam pomoći i grickanje suvih krekera.

Tokom putovanja protiv mučnine mogu da vam pomognu i bombone od mentola.

Izaberite pravo vreme za putovanje. Noću je najpogodnije, a ako već morate putovati danju, sedite na prednje sedište i fokusirajte pogled ispred sebe. Trudite se da budete mirni. Nekim ljudima je bolje kada voze nego da sede kao suvozači.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading