SPREČITE DA POSTANU HRAPAVI, MLITAVI, OŠTEĆENI Super trik da peškire održite mekim i mirisnim
Foto: Shutterstock

Ako vaši peškiri više ne izgledaju kao novi, a nisu ni mekani, bez brige – postoji način da im vratite stari izgled i osećaj.

Ništa nije bolje od osećaja umotavanja u mekani, luksuzni peškir kad izađete ispod tuša. Ne samo da pravilno pranje peškira pomaže da ih održite čistima i mirisnima, već im produžava vek trajanja i sprečava da postanu hrapavi, mlitavi i oštećeni.

Možda vam se čini da ste svladali pranje veša, ali pranje peškira potpuno je druga igra, piše Readers Digest. Vrlo lako mogli bi da završite s peškirima iz kojih se širi neprijatan miris, a još veći je problem to što bi u njima mogle da se gomilaju bakterije.

Koliko često treba prati peškire?

Peškire bi trebalo prati svaka dva do tri dana, tvrde dr. Filip Tierno, klinički profesor patologije i mikrobiologije na Medicinskom fakultetu NYU Grossman i dr. Čak Gerba, profesora mikrobiologije na Univerzitetu Arizona. Ako čekate duže od toga, bakterije će početi da se nakupljaju u vašim peškirima, što dovodi do neprijatnog mirisa, prenosi Gloria.hr.

Ako je vaša koža sklona aknama, peškire bi trebalo da perete nakon svakog korišćenja, tvrdi Tierno. Naime, ako lice brišete korišćenim peškirom, bakterije s nega mogle bi da pređu na vašu kožu i izazovu nove akne.

Zašto je važno redovno prati peškire?

Osim što će vaši peškiri mirisati sveže, stručnjaci tvrde da je više razloga zašto bi redovno trebalo prati peškire.

Najvažnije, tako se smanjuje nakupljanje bakterija. Ako vam se čini da se bakterije ne mogu skupljati jer brišete čisto telo nakon tuširanja, varate se.

„Kad kažete da s tela ispirate bakterije, delimično ste u pravu – uklanjate neke bakterije. Međutim, neke se zadržavaju i prelaze na vaš peškir gde se razmnožavaju“, napominje Tierno.

Ako iz dana u dan koristite isti peškir, sve ih je više.

Studija koju je sproveo Gerba pokazala je da korišćeni peškiri imaju 1000 puta više bakterija od tek kupljenih.

Kad se bakterije nagomilaju, pojavljuje se onaj miris plesni. Redovno pranje osigurava da peškiri duže ostaju mekani i da bolje upijaju vodu.

Kako prati peškire?

Naravno, potreban vam je dobar deterdžent. Nakon toga sledite ove korake:

Peškire perite odvojeno od ostatka rublja, obojene peškire i bele peškire odvojite kako biste izbegli puštanje boje.

Dodajte otprilike polovnu uobičajene količine deterdženta (ako koristite previše sredstva ono se može nakupljati na peškirima i smanjiti apsorpciju vode). Ako koristite izbeljivač, koristite onaj bez hlora. U potpunosti preskočite omekšivač.

Bele peškire perite u vrućoj vodi, a obojene u toploj vodi, koristeći uobičajeni ciklus pranja.

Kad je pranje gotovo, peškire izvadite iz mašine za pranje i svaki protresite pre nego ga stavite u sušilicu. To će olabaviti tkanje i pomoći da peškiri ostanu mekani nakon sušenja.

Sušite peškire na srednjoj do niskoj temperaturi dok se potpuno ne osuše. Sva preostala vlaga mogla bi da uzrokuje plesan.

Izbegavajte preterano sušenje, koje bi s vremenom moglo da ošteti vlakna. Odmah izvadite peškire iz sušilice i ponovo ih protresite pre slaganja.

Pranje peškira sirćetom

Ako vaši sveže oprani peškiri mirišu na plesan, sirće bi moglo da postane vaš najbolji prijatelj. Jednostavno dodajte 1/2 do 1 šoljicu alkoholnog sirćeta u ciklus ispiranja.

Najvažniji saveti za pranje peškira:

  • Peškire perite odvojeno. Kad god je to moguće, ne mešajte peškire s ostalim vešom.
  • Operite nove peškire pre upotrebe.
  • Sušite peškire na vazduhu između dva korišćenja.
  • Odmah izvadite peškire iz sušilice.
  • Peškire u sušilici uvek sušite na niskim temperaturama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading