banane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dijetetičar Jelena Solomatina rekla je za Moskva 24, da redovna konzumacija potamnelih banana može dovesti do povećanja telesne težine, visokog šećera u krvi i oštećenja jetre.

Specijalista je naglasila da snažno zatamnjenje banana može ukazivati na početak procesa truljenja.

Potpuno tamne banane – to je sve, procesi propadanja su počeli i kao i svako pokvareno voće, negativno utiče pre svega na jetru.

A to znači uništenje. Osim toga, tamne banane sadrže mnogo šećera, pa stručnjak ne savetuje da ih koriste osobama sa dijabetesom i prekomernom težinom.

Što je banana zrelija, to se više šećera akumulira. A to znači da raste više glukoze u krvi. Banane su same po sebi visoko kalorične, a čak i ako nema problema sa insulinom, sa insulinskom rezistencijom i tendencijom povećanja nivoa šećera u krvi, sve isto: ako ovu energiju ne potrošimo, ona će se pretvoriti u mast“, ​​kaže nutricionista.

Istovremeno, ne mogu sve tamne banane biti štetne, pojašnjava specijalista.

Opet, važno je koliko su tamni: ako malo, onda je u redu. Postoje i tačke na bananama – ovo je uglavnom takva sorta”, kaže doktorka.

Za osobe sa osetljivošću na šećer, nutricionista preporučuje da jedu zelenije banane, koje neće mnogo povećati nivo glukoze u krvi.

Ranije je američka dijetetičarka Džuli Apton govorila o korisnim svojstvima banana.

Naročito sadrže mangan, vitamin C, 10% dnevne vrednosti kalijuma i 25% vitamina B. Takođe, pošto su prilično zadovoljavajući, ne sadrže nikakve masti. Stručnjaci iz Čikaga su otkrili da je sam miris banane dovoljan da smanji glad.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading