San je važan! Šta se dešava sa vašom kožom, ako ne spavate dovoljno
Foto: Shutterstock

Poremećaji spavanja su grubo podeljene u tri kategorije: manje vremena u krevetu, više vremena u krevetu ili odloženi raspored spavanja. A ako razmislite o tome, sasvim je logično da se poremećaji sna povećavaju, jer su svi životni uslovi u kući koje smo iskusili upravo faktori koji mogu uticati na san.

Promena dnevne rutine, provođenje više vremena pred ekranima, povećanje konzumacije alkohola i kršenje granica između posla i privatnosti samo su neki od faktora koji su nas doveli do raznih problema sa spavanjem.

Zašto je san toliko važan za našu kožu? Kako se njegov nedostatak odražava na našu kožu i koliko je tačan izraz "Beauty Sleep"?

Bleda koža

Uopšteno govoreći, sa nedostatkom sna, nivoi kortizola (hormona stresa) se povećavaju, što dovodi do "pokretanja" početka upale. Upala razlaže proteine kože koji je održavaju sjajnom i glatkom. Takođe, tokom spavanja, dotok krvi u lice se povećava. Dakle, kada se ne naspavamo dovoljno, nedostatak kiseonika u krvi dovodi do toga da naša koža izgleda dosadnije, natečeno i dobija bledi izgled.

Dehidrirana koža

Da li ste znali da nedostatak sna takođe može uticati na nivo vlažnosti kože i niži pH kože? Ova „neravnoteža“ koja se stvara kada nivo pH vrednosti pada, sprečava kožu da proizvodi potrebnu vlagu, što dovodi do dehidracije. Na neki način, možemo reći da san takođe funkcioniše kao prirodni, hidratantni faktor.

U stvari, studija sprovedena u Koreji 2020. godine i uključivala je 32 žene stare 40 godina koje su spavale 4 sata svakog dana, čak i nakon prvog dana njihova koža je pokazivala znake dehidracije. Njihova koža je izgledala bleđe i manje blistavo, sa izraženim gubitkom elastičnosti, dok su bore bile jasnije vidljive. Kako je vreme odmicalo, efekti dehidracije postajali su sve očigledniji.

Podočnjaci

Tamni krugovi i vrećice ispod očiju: ovo su verovatno prve stvari koje vam padaju na pamet kada govorimo o nekoliko sati sna Nedostatak sna ili njegovi poremećaji uzrokuju širenje krvnih sudova. To dovodi do tamnih krugova, intenzivnih vrećica i zadržavanja tečnosti oko i ispod nežne i osetljive kože očiju. Ono što treba da zapamtite je da kada spavamo, protok krvi se povećava kroz naše telo, pomažući da se podmlađuje koža.

Naravno, nedostatak sna nije jedini uzrok podočnjaka. U zavisnosti od toga šta ih uzrokuje, dermatolog može preporučiti specijalizovaniju kremu za oči ili čak kombinaciju tretmana za njihovo uklanjanje ili obezbojenje (npr. laserski tretman, hemijski piling, itd.).

Manje kolagena

Kada ne spavamo dovoljno, nivoi stresa počinju da rastu u našem telu. Na neki način, hronična deprivacija/poremećaji sna se pretvaraju u hronični stres i smanjuje se proizvodnja građevinskih blokova kože, kao što su kolagen i elastin. Oni su "odgovorni" za čvrstu i elastičnu kožu. Plus: kolagen pored kože, takođe pomaže u poboljšanju i jačanju kose i noktiju. U stvari, studije su pokazale da nedostatak sna može učiniti da ljudi izgledaju nezdravo, manje privlačno i umornije.

Jaki znaci umora / starenja

Tokom dobrog sna, obnavljanje ćelija se udvostručuje/utrostručuje u odnosu na dan i koža podstiče proizvodnju kolagena, dok proizvedeni hormoni rasta pomažu u oporavku oštećenih ćelija kože. Kada ne spavamo dovoljno, posebno duže vreme, znaci starenja su vidljiviji na našem licu (poput intenzivnijih bora i gubitka elastičnosti).

Takođe, ne treba zaboraviti da je tokom spavanja koža nekako prijemčivija za proizvode koje nanosimo. Postoji razlog zašto se većina proizvoda protiv starenja, kao što su kreme sa retinolom i glikolnom kiselinom nanose noću (osim da bi se izbeglo izlaganje suncu). Tokom noćnog procesa obnavljanja koža dobija više koristi od sastojaka protiv starenja i iz tog razloga je upotreba pravih proizvoda imperativ.

Uradite ovo, ako želite "bjuti slip"

  • Odmorite se. Prva stvar koju treba da uradite je da napravite rutinu spavanja i pokušate da je se pridržavate. Na primer, ako odlučite da odete u krevet na 10 sati, pokušajte da budete dosledni.
  • Koristi sna su brojne i važne kako za naše mentalno i fizičko zdravlje, tako i za kožu. Iz tog razloga, lekari preporučuju 7 do 9 sati sna svake noći.
  •  Stavite čašu sveže vode na noćni ormarić da ostanete hidrirani.
  •  Pre spavanja priuštite sebi opuštajuću kupku.
  • Obavezno ostavite elektronske uređaje van prostora za spavanje - posebno one sa plavim svetlom, kao što je mobilni telefon ili tablet. Pokušajte da se opustite čitajući knjigu pri slabom osvetljenju. Ovo će poslati poruku mozgu da se vreme spavanja približava, stimulišući proizvodnju melatonina, hormona spavanja.
  • Ishrana pre spavanja je jednako važna. Iz tog razloga, uključite laganu večeru u svoju dnevnu ishranu.
  • Probajte sprej za jastuke ili sprej sa umirujućim sastojcima kao što su eterična ulja lavande ili geranijuma. Naprskajte ih na jastuk neposredno pre nego što legnete. Eterična ulja smiruju, opuštaju čula i pripremaju vas za dobar i dubok san. 
  • Operite lice pre spavanja proizvodima koji odgovaraju potrebama vaše kože. Ovo će ukloniti sebum, prljavštinu i šminku što omogućava vašoj koži da diše dok spavate.
  • Odmah nakon toga nanesite serum/noćnu kremu u zavisnosti od tipa i potreba vaše kože. Za opušteniji izgled, pokušajte da u svoju rutinu uključite antioksidante poput zelenog čaja i vitamina C, koji mogu pomoći da se koža podmladi preko noći.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading