TOPLA ILI HLADNA KAFA Da li je jedna zdravija od druge?
Foto: Shutterstock

Uglavnom je pitanje ukusa, ali da li ste se zapitali da li je jedna možda zdravija?

Još uvek nema mnogo istraživanja na ovu temu, ali primetna je jedna razlika:

- Pokazalo se da topla kafa ima veće količine antioksidanata, što može da ponudi zdravstvene prednosti, ali potrebno je još istraživanja - kaže dr Majid Basit, kardiolog za HuffPost.

Istraživači sa Univerziteta Tomas Džeferson otkrili su da topla kafa ima veći nivo antioksidanata, u poređenju sa hladnom kafom.

Međutim, šta ako želite da dobijete dodatno pojačanje kofeina?

Kofein je izuzetno varijabilan u skuvanoj kafi i zavisi od niza faktora, uključujući zrna koja se koriste.

- Kofein ima i pozitivne i negativne efekte na telo.

Povećava budnost mozga i opšti nivo energije, ali će takođe povećati kiselinu u želucu što dovodi do "uznemirenog stomaka" kod nekih ljudi - navodi kardiolog.

Ispostavlja se (za sada) da  prosečna šoljica tople kafe ima nešto više antioksidanata i približno istu količinu kofeina kao i njena hladna varijanta. Studije nisu otkrile velike razlike u tome kako ljudsko telo reaguje na dva oblika kafe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading