Za harmoničan odnos: Ako želite skladan brak, ispoštujte ove principe
Foto: Shutterstock

Evo o kojim principima braka je reč:

LJUBAV

Ljubav je kamen temeljac uspešnog i trajnog braka. Sve se zasniva na tome „ti i ja protiv celog sveta“. Radi se o dubokom jedinstvu dve duše koje su deo sebe pronašle u svom partneru. Ono što je važno da imate na umu je da je prava ljubav strpljiva i ljubazna, kao i da se daje nesebično i bezuslovno. Voleti nekog se ne završava samo na tim slatkim rečima „volim te“. Ljubav je potrebno pokazati delima i to svakodnevno.

POVERENJE

Poverenje predstavlja najviši oblik ljudske motivacije. Kada u nekog zaista verujete i on vam uzvraća istom merom, čini vam se da imate krila i da možete sve. Poverenje zaista izvlači ono najbolje iz ljudi na površinu, a ono se gradi strpljivo. Svako ko olako nekom pokloni svoje poverenje, rizikuje da bude povređen. Kao drugi i najvažniji stub braka, ono mora biti zasluženo i svojim postupcima morate se truditi da ga opravdate.

POŠTOVANJE

Bez međusobnog poštovanja, ne može da postoji ni poverenje, ali ni iskrena ljubav u braku. Ako nema poštovanja, brak je osuđen na to da se polako, ali sigurno raspadne. Svaki stručnjak za odnose će kao najvažniju stavku u braku istaći poštovanje među partnerima, jer se bez njega osobe u zajednici osećaju obezvređeno. Poštovanje znači da ne govorite loše drugim ljudima o svom suprugu, kao i da poštujete njegovo mišljenje i budete spremni na kompromis.

RAZUMEVANJE

Razumevanje međusobnih ciljeva, kao i razlika koje su prisutne ključ je za formiranje harmonične zajednice. Bez razumevanja, ne može doći ni do poštovanja, ali ni do stvaranja poverenja u braku. Razumeti nekog zaista znači potruditi se da se stavite na njegovo mesto i da shvatite stvari iz njegove perspektive. Preduslov za ovakvo nešto je ponašanje koje ne uključuje osuđivanje partnerovih stavova.

VERA

U ovom kontekstu, vera se definiše kao potpuno poverenje u osobu sa kojom ste u braku, ali i u sam brak. To je onaj specifičan osećaj nečeg većeg od vas samih – osećaj pripadnosti telom, umom i dušom drugom ljudskom biću. Bez vere koju ćete imati u svoj brak i u onog s kim delite svakodnevicu ne možete očekivati da vaš odnos potraje. Morate iskreno verovati u to da ćete zajedno uspeti da prebrodite sve teške trenutke ako se držite jedno drugog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading