DETERDŽENT ZA SUDOVE ČINI ČUDA U VAŠEM DOMAĆINSTVU Uklanja masne mrlje i čisti nakit
Foto: Shutterstock

Uklonite masne mrlje s odeće i tepiha

Šta je prva stvar za kojom biste trebali posegnuti ako ulje za kuvanje, umak s pice, preliv za salatu ili čak ruž slučajno ostave mrlju na vašoj odeći?

Samo uzmite obični tečni deterdžent za sudove. Sipajte par kapi na mrlju, utrljajte ga i ostavite da odstoji kratko vreme pre pranja.

Operite svoju odeću kao i obično i recite zbogom mrlji.

Za uklanjanje mrlja na tepihu, umočite čistu krpu u rastvor od dve šoljice tople vode i jedne supene kašike deterdženta za suđe. Čistom krpom prvo nakvasite mrlju, potom brišite. Ponovite po potrebi dok krpa u potpunosti ne upije mrlju. Nakon što je mrlja uklonjena, čistom hladnom vodom i novom čistom krpom prebrišite mesto na kojem je bila mrlja pre nego što se to mesto osuši.

Ulepšajte nerđajući čelik i ormare

Kad vodene mrlje i hiljadu sitnih otisaka prstiju preuzmu vaše kuhinjske uređaje, vlažna krpa i nekoliko kapi deterdženta učiniće čuda. Obrišite duž frižidera ili rerne od nerđajućeg čelika kako biste sprečili ogrebotine. Završite suvom krpom od mikrovlakana kako bi aparati zasjali punim sjajem.

Deterdžent za sudove na mokrom sunđeru (ili dodat u bocu s raspršivačem napunjenom s vodom) takođe će ukloniti masnoću i lepljivost na vašim kuhinjskim ormarićima.

Očistite roštilj ili rernu

Napravite sopstveni rastvor za čišćenje rerne mešanjem vode, sode bikarbone i deterdženta za posuđe dok ne dobijete pastu. Raširite je po rerni, a zatim poprskajte bocom napunjenom jednakim delovima sirćeta i vode. Ostavite da odstoji barem nekoliko sati (ili preko noći) pre nego što uklonite prljavštinu.

Za rešetke roštilja: Nakon što prvo uklonite velike krute komade ili ostatke, napravite mešavinu od 1/2 šoljice sode bikarbone i dovoljno deterdžent za sudove da se dobije gusta pasta. Nanesite i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta pre ribanja i ispiranja.

Neka drago kamenje (i srebro) zablista

Mineralna voda i deterdžent za sudove se kombinuju kako bi stvorili sredstvo za neočekivano brzo čišćenje nakita. Pomešajte nekoliko kapi deterdženta s mineralnom vodom i stavite svoje drago ili poludrago kamenje i nakit na petominutno namakanje.

Prema laboratorijskim testovima Good Housekeepinga, "karbonizacija pomaže otpustiti krutu prljavštinu i ukloniti delove zarobljene u urezima i na sitnim površinama nakita". Lifehacker savetuje da upotrebite meku četkicu za zube kako biste uklonili preostalu prljavštinu i nakitu pružili onaj sjaj novog.

Kad je u pitanju srebro, nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa pomešanih s toplom vodom i nanesenih mekom krpom ili neabrazivnom sunđerom može brzo ukloniti mrlje – iako se ova metoda ne preporučuje za čestu upotrebu.

Rešite se voćnih mušica i komaraca

Napunite posudu jabukovim sirćetom i s nekoliko kapi deterdženta za posuđe, a zatim je nakratko zagrejte u mikrotalasnoj kako biste pojačali oštar miris sirćeta. Stavite posudu uz voće ili na neko mesto gde se skupljaju mušice i komarci i pričekajte dok ih sirće ne privuče, a deterdžent za sudove smanji površinsku napetost tečnosti, uzrokujući utapanje.

Očistite baštenski nameštaj

Stolovi i stolice za dvorište nakon duge zime su ne samo prljavi, nego u prilično jadnom stanju. Uklonite prljavštinu i plesan s bilo kojeg materijala (drvo, plastika, bambus, ratan ili metal) sunđerom namočenom u mešavinu deterdženta za sudove i tople vode. Isperite dvorišnim crevom i osušite mekom krpom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading