kosa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da li ti je kosa toliko suva da prosto poželiš da je umočiš u nešto i momentalno joj vratiš sjaj i vlažnost?  Onda je maska za suvu kosu je ono što ti treba.

Suva kosa je jedna od gorih stvari koje se mogu desiti tvojoj frizuri.Masnu kosu ćeš još nekako i oprati i dovesti u uredno stanje. Suva kosa deluje iskrzano, jadno i jako loše čak i kad je čista.

Problem sa suvom kosom je što ona postaje krta, lomljiva, krajevi pucaju i mrse se i jednostavno – ne pada prirodno. Štrči na sve strane i jako loše izgleda i čas posla dobiješ onaj “metla ” izgled.  

A ako još imaš običaj da vrtiš pramen kose oko prsta pa i osetiš pod rukom koliko je gruba – sigurno želiš da odmah rešiš problem. Može biti da si prirodno obdarena suvom kosom.

Međutim, mi devojke ipak same često doprinesemo problemu i napravimo ga još većim.

Uglavnom nam se kosa iscrpi i osuši od fenova, pegli i ostalih izvora toplote kojima urnišemo svoju kosu. Treba li da počinjem priču o toma kako deluju farbe i druge hemikalije na nju?

Nemoj previše često da pereš kosu. Možda ti se čini da višak higijene ne može da škodi, ali nije tako. Šamponi, odnosno dobra većina njih, sadrži jake deterdžente koji uklanjaju prljavštinu i prirodna ulja, a to isušuje kosu.

Biraj blage šampone bez sulfata, prirodne.Nemoj da koristiš pretoplu vodu. Bolja je hladnija jer se smatra da zatvara kutikule kose. Ovo je spoljašnji deo dlake koji kada je zatvoren, sprečava da kosa gubi glubi vlagu i zaključava vlažnost u kosi.

Nemoj da koristiš pribor za stilizovanje kose koji koristi toplotu. Osuši kosu prirodno. Uvij je pomoću viklera, krpica umesto figara. Izbegavaj peglu za kosu. Nađi neki imidž koji neće zahtevati da tvoja kosa bude ispeglana. Pa šta ako je to trend! Ne moraju svi da budu isti kao da su ispod kalupa izašli. 

Pij dovoljno vode. Da kosa ne bi bila suva ključna je hidratacija. A kako ćeš bolje da se hidriraš nego vodom? Takođe, bilo bi više nego poželjno da se zdravo hraniš. Sve to što unosiš u sebe, ogleda se na tvojoj kosi. Nedostatak vitamnina ogleda se u suvoj i beživotnoj kosi.

A pored ovih navika, daj kosi dodatnu negu koja je pravo rešenje za suvu kosu!

Maska za suvu kosu je rešenje koje tražiš

Maske za suvu kosu mogu da se kupe  gotove, a mnoge možeš i sama napraviti od potpuno prirodnih sastojaka.

Neke će ti doneti vidne promene odmah, ali za one sjajne rezultate bitna je redovna upotreba. Ali ne samo to – maska za suvu kosu nije dovoljna ako je osnovna nega loša.

Zato treba da izbegavaš sve ono što je uzrok suve kose:

Ukratko to su :

  • šamponi sa sulfatima
  • silikoni
  • alkoholi u sredstvima za negu
  • jake hemikalije, kiseline, farbe
  • jaka toplota

Maska za kosu i pakovanje za kosu su jedna te ista stvar. Pod kojim god nazivom da ih nađeš, potrebno je da stoje izvesno vreme na kosi kako bi delovali. Obično se kod nas snatra da su pakovanja ono što se kupuje u kozmetičkim radnjama (jer i jeste upakovano, zar ne), dok su maske obično neke varijante tretmana iz domaće radinosti.

E pa, kad već može da se odradi kod kuće, zašto i ti ne bi isprobala sama da napraviš neku i pružiš kosi negu za kojom vapi?

Najbolja maska od kvasca za suvu kosu

Maska od kvasca pomoći će da tvoja kosa, koja je usled suvoće počela da liči na metlu, slamu i na sve samo ne na kosu, ponovo dobije zdrav izgled. Ne samo da ćeš ovom maskom vratiti vlagu vašoj kosi, nego ćeš je i dobro nahraniti vitaminima za kosu , a ponajviše onima iz B klase kojih ima u kvascu.

Maska za suvu kosu od kvasca pravi se tako što kockicu svežeg kvasca rastopiš u malo toplog mleka (1 kašika je dosta jer treba da bude gusta smesa). Dodaj tome kašićicu meda i kašiku maslinovog ulja. Oba su savršena za vraćanje vitalnosti suvoj kosi. Nakon toga masku nanesi na vlažnu kosu i ostavi da odstoji sat vremena.

Prekrij kapom za tuširanje kako biste stvorila tople uslove i omogućila kvasnim gljivicama da se aktiviraju. E tu dobijaš tu hranljivu injekciju za suvu kosu koja regneriše dubinski, tako što se ovim procesom dlaka puni vitaminima, mineralima i proteinima.

Nakon toga ispereš masku.

Za blistave rezultate, radi ovo dva puta nedeljno. I budite uporna, bar 2 meseca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading