NE POMAŽU NI SKUPE KREME Zbog ovih 5 grešaka koža brže stari
Foto: Shutterstock

Dermatolozi dr Lilliana Ramírez García i dr Adam Mamelak su iznijeli glavne greške koje treba izbegavati kako bi osigurala besprekornu kožu u godinama koje dolaze.

Spavanje sa šminkom na licu

Spavanje sa šminkom ne samo da može zapušiti pore i izazvati iritaciju, već može i ubrzati proces starenja. „Ne idite u krevet bez uklanjanja šminke (ako je nosite) i umivanja lica“, upozorava dr Garsija.

„Pored toga što vam zapušava pore i uzrokuje izbijanje akni, ostavljanje šminke može blokirati prirodni proces oporavka vaše kože. Kao rezultat, vaša koža može izgledati dosadno, grubo i istrošeno - daleko od blistavog, mladalačkog tena koji zaslužujete.

Iako je poslednja stvar koju biste možda želeli da uradite posle dugog dana da operete lice pre spavanja, ovo može napraviti razliku između hidratizovane kože i zdravog izgleda i iritirane i ostarele kože.
 

Netretman vrata

Važno je zapamtiti da koža na vratu stari koliko i lice, a preskakanje nanošenja seruma i kreme za sunčanje na ovo područje može uzrokovati da izgledate starije i pogoršati izgled opuštene kože.

Ne zaboravi svoj vrat! Nastavite sa rutinom nege kože u predelu vrata i dekoltea kako biste odložili stvaranje finih linija, bora i smeđih fleka na ovim područjima“, predlaže dr Garsija.

Ovaj korak traje samo dodatnu sekundu i može napraviti svu razliku u održavanju izgleda vašeg mladalačkog sjaja i čvrste kože kako starite.

 

Preskakanje kreme za sunčanje

Ovo je možda najvažniji korak u nezi kože protiv starenja od svih, a ušteda na kremi za sunčanje sigurno može izazvati prerano starenje jer vaša koža upija oštećenja od sunca i oštre UV zrake.

Ključno je zaštititi kožu od sunca“, naglašava Mamelak. „Uvek koristite širok spektar sa SPF od najmanje 30 i ponovo nanesite svaka dva sata ili više ako plivate ili se znojite. Šeširi su uvek vaši prijatelji kada je u pitanju zaštita kože.

Samotamnjenje je postalo popularno s razlogom, a držanje vašeg delikatnog tena dalje od direktne sunčeve svetlosti omogućiće vam da starite elegantno i da ne doživite razvoj staračkih pega i finih bora u mladosti.

Loša ishrana

Vaša ishrana je zapravo zamršeno povezana sa izgledom vaše kože, a navike u ishrani pune prerađenih sastojaka mogu vremenom da nanesu mnogo štete vašem licu. „Voće i povrće sadrže mnogo svojstava protiv starenja.

Vaša koža je najveći organ u vašem telu, tako da ono što jedete koristi svoje hranljive materije“, objašnjava Mamelak. „Vitamini A i C su najviše prisutni u voću i povrću, koji su veoma važni za kožu.

Vitamin A pomaže u reprodukciji i obnavljanju ćelija. Vitamin C je antioksidans koji štiti tkiva od slobodnih radikala koji uzrokuju prevremeno starenje i bore. Pridržavanje zdrave ishrane takođe može prirodno stimulisati proizvodnju kolagena u telu, omogućavajući vašoj koži da bude elastičnija i čvrsta, usporavajući proces razgradnje.

Dehidracija

Uz uravnoteženu ishranu, ispijanje dovoljno vode takođe može imati značajan uticaj na vaš ten, a dehidracija čini fine linije i bore još očiglednijim.

"Voda održava vašu kožu u najboljem izgledu - kada koristite hidratantnu kremu, hidrirate spolja, ali kada pijete vodu, hidrirate iznutra", kaže Mamelak.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading