BEZ MUKE I OTROVNE HEMIJE Jedan čaj je najefikasnije sredstvo za čišćenje prozora
Foto: Shutterstock

Čišćenje prozora je posao koji, koliko god nam se ne dopadao, povremeno moramo da obavimo. A kada se priča o čišćenju, onda je tu obavezno i priča o sredstvima kojima se to radi.

Kao jedno od najefikasnijih, najčešće se spominje alkoholno sirće.

Međutim, na društvenim mrežama se, sve češće, kao efikasno sredstvo pominje i crni čaj.

Pratioci „kraljice čišćenja“, gospođe Hinč tvrde da je delotvorniji u čišćenju od sirćeta i da daje savršene rezultate.

Naime, za to je zaslužan njegov sastav, odnosno taninska kiselina koja može da „razbije“ i najtvrdokornije naslage masnoće i prljavštine.

Mnoga sredstva ih samo razmažu po staklu prozora, ali to nije slučaj i sa crnim čajem.

"Ne treba vam ni sunđer, ni krpa, jer je sa čajem najbolje čistiti novinama, a nakon što ih očistite, prozore samo isperite vrućom vodom", savetuju pratioci gospođe Hinč koji su sastavili i temeljian vodič za čišćenje prozora, korak po korak.

Počnite uklanjanjem prašine sa okvira prozora usisavačem ili krpom. Isto uradite i sa roletnama, a ako imate zavese, pre čišćenja ih skinite i operite. Ako na prozorima imate mreže protiv komaraca skinite ih pa prebrišite mokrom krpom ili operite sapunom i vodom i osušite.

Dok se oni suše, mekom četkom ili peškirom operite spoljnu stranu stakla i okvira. Poprskajte kupovnim sredstvom ili crnim čajem koji ste ohladili i stavili u flašicu sa raspršivačem. Papirnatim ubrusom koji ne ostavlja dlačice, krpom od mikrofibera ili novinama prozore prebrišite od vrha do dna. Ako na njima ostanu pruge, obrišite još jednom dok staklo ne bude skroz čisto. Poslednja dva koraka ponovite i na spoljnoj strani prozora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading