Efikasno rešenje: Napravite sami masku za kosu protiv peruti

alo.rs/uspesnazena/Lj.Č. | Žena 06.06.2022 20:00

Perut je – sindrom koji predstavlja prebrzu podelu čelija i iritaciju gornjeg sloja kože

Foto: Shutterstock

Postoje dve vrste peruti: suva i masna. Ako se perut pojavljuje 1-2 dana nakon pranja kose i praćena je svrabom, to je suva perut. Ako se javi nakon 4-5 dana, onda je to masna perut.

Odlični i veoma efikasni prirodni recepti, za oslobađanje od peruti u kućnim uslovima ( koji su nam na dohvat ruke) , predlaže nam narodna medicina u vidu maski. Njih je neophodno primenjivati u roku od 2-3 meseca. Nakon toga perioda oslobodićete se od ove neprijatne i nelagodne pojave.

Ako maske sadrže ulja, neophodno je, po nanošenju maske, na kosu staviti najlonsku kesu i umotati glavu peškirom.

Primenjuju se jednom nedeljno:

  •  Masirajućim pokretima utrljajte u koren dlake toplo čičkovo ulje. Isprati posle 30-40 minuta.
  •  Izgnjećite 7-8 čenova belog luka i pomečajte sa ricinusovim uljem u jednakim proporcijama. Ova maska se ispira posle 2 sata. Mana ove maske: ostaje prisutan miris belog luka. Potpuno oslobađanje od peruti se javlja posle 7-10 tretmana. Dobar rezultat će biti vidljiv već posle druge primene ove maske. Miris luka možete eliminisati ako kosu posle pranja isperete vodom sa limunom ili sirćetom (na 1 l tople vode – 2 kašike soka od limuna)
  • Pomešajte po 2 kašikice suncokretovog ulja i meda, 1 kašikicu soka aloe, 1 supenu kašiku majoneza i 1 žumance. Isperite posle 30 minuta.

Maske koje se primenjuju 2-3 puta nedeljno:

  •  Pomešajte 1 žumance, 3 kašike jogurta i 1 kašiku ulja (možete koristiti – maslinovo, čičkovo, ricinusovo, suncokretovo). Isperite po isteku 1 sata.
  •  Pomešajte sok od pola limuna sa 1 kašikom ricinusovog i 1 kašikom maslinovog ulja. Masku naneti na glavu, pola sata pre pranja kose.
  •  1kašiku meda, 1 kašiku suncokretovog ulja i 4 kašike izrendanog crnog luka pomešati i naneti na kosu na 1 sat.

 

Expand player
Pogledajte više