OVO VOĆE JE RIZNICA VITAMINA I MINERALA U frižideru može da se čuva najviše tri dana
Shutterstock

Postoji 140 poznatih vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija u 100 g.Pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.

Zato ih s pravom nazivaju i prirodnom apotekom, jer regulišu krvni pritisak, oštre vid, podstiču probavu...

Suva šljiva u odnosu na drugo suvo voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć.

U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrovan sorbitol i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže šljive.

Kupovina

Pri kupovini šljiva treba voditi računa da su plodovi neoštećeni i da imaju peteljku.Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da su pravilno gajene.

Čuvanje

Pošto veoma brzo dozrevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana. Treba ih staviti tako da su odvojene od ostalih namirnica, najbolje u papirnu kesu, jer dozrevajući oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru.

Zamrznute šljive mogu da se čuvaju u zamrzivaču najduže tri meseca.

Pre nego što se stave u zamrzivač treba da se prepolove i da im se izvade koštice.Tako prepolovljene poređajte ih na tanjir sa kožom nadole, pa tek onda stavljajte u plastične kese i stavite u zamrzivač.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading