Sudopera
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U njoj peremo sudove, čistimo voće, povrće, ribu, ponekad nam služi kao skladište za prljavo posuđe.

Nažalost, u većini domaćinstva, kuhinjske sudopere pune su bakterija i mikroba. Ali, svaka vredna domaćica trudi se da održava sudoperu na najbolji mogući način.

Sudoperu možete čistiti s kupovnim sredstvima za čišćenje, što većina od nas i radi. U naše vreme industrija nam nudi širok izbor sredstava za pranje i čišćenje. I mi biramo - neke po mirisu, neke po ceni, a neke iz drugih razloga.

Upravo zbog rada s namirnicama i priborom za jelo, sudopera mora biti besprekorno čista. Kako se rešiti mikroba i bacilla, saznajte u tekstu koji sledi.

Sudoperu možete čistiti s kupovnim sredstvima za čišćenje, sirćetom ili izbeljivačem na bazi hlora. Sirće se pokazalo kao odlično dezinfekciono sredstvo koje će kuhinjskim radnim površinama dati i visoki sjaj.Najbolje ga je naneti na pamučnu krpicu i utrljati. Izbeljivač na bazi hlora efikasan je za čišćenje keramičkih sudopera, ali nemojte ga koristiti kod sudopera od nerđajućeg čelika pošto ih može oštetiti.

Keramičke sudopere najbolje je čistiti sredstvima na bazi kreme ili gela, dok abrazivna sredstva treba izbegavati.

Kako biste sudoperi od porcelana dali visoki sjaj, papirne ubruse natopite izbeljivačem i njima obložite sudoperu. Nakon 15-tak minuta uklonite ubruse, a sudoperu isperite vodom. Ukoliko imate porcelansku sudoperu u boji, nemojte koristiti izbeljivač već blagi tečni sapun, sirće ili sodu bikarbonu.

Umesto izbeljivača možete koristiti i sirće. Natopite papirne ubruse, ostavite ih 10-15 minuta i isperite. Na ovaj način možete očistiti bilo koju površinu osim mesinga i obojenih materijala. Sirće odlično uklanja tragove od kamenca sa sudopera, slavine i ručkica za vodu.

Kompoziti su vrlo otporni na mrlje, ali ipak ih povremeno treba očistiti. Sudopere od kompozitnih materijala očistite sapunastom vodom ili posebnim sredstvom za čišćenje kompozitnih površina. Za temeljno čišćenje upotrebite pastu od sode bikarbone i vode. Pastu nanesite belom mekom krpicom za čišćenje i isperite vodom.

Nerđajući čelik je osetljiv na kiseline i so, pa obratite pažnju da ne dođu u kontakt sa sudoperom od ovog materijala. Sudopere od nerđajućeg čelika čistite blagim sapunom ili univerzalnim sredstvom za čišćenje. Koristite mekani sunđer, a nikako žice koje bi mogle oštetiti površinu. Nakon toga isperite vodom i obrišite suvom krpom. Izbegavajte abrazivna sredstva i izbeljivače.

Osim čišćenja spoljne površine, treba očistiti i za odvode. Kako biste izbegli začepljenje odvoda, jednom nedeljno sipajte četvrtinu šolje sode bikarbone u odvod i isperite vrućom vodom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading