OVA BILJKA ŠTITI OD STRESA Ima i mnoga druga svojstva, a evo o čemu je reč
unsplash.com

Istovremeno, svojstva bosiljka sprečavaju starenje ćelija i nastanak pojedinih vrsta karcinoma.

Beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A predstavlja jedan od ključnih antioksidanasa, jer sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku,štiteći na taj način srce i krvne sudove.

Bosiljak jača i srčani mišić, delujući preventivno protiv nastanka infarkta.

Ova biljka smanjuje stres, jača imunitet, snižava holesterol, pospešuje rad metabolizma, reguliše krvni pritisak i šećer.

Ova biljka otklanja i stres

Nedavne studije pokazale su da listovi bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva.

Takođe, bosiljak uništava više od 99 odsto bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa.

Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju nivoa mokraćne kiseline u telu, koja je glavni krivac za stvaranje kamenja u bubregu.

Bosiljak se dosta koristi i u kulinarstvu, kao čuveni pesto sos od bosiljka. Veoma je zastupljen u mediteranskoj ishrani, a koristi se i svež, kao dodatak raznim jelima.

PESTO OD BOSILJKA

Potrebno je

3 čena belog luka

100 g pinjola
150 g svežeg bosiljka
200 ml maslinovog ulja
so
beli biber
50 g parmezana

PRIPREMA

Beli luk narezati na kockice srednje veličine. Pinjole lagano popržiti na vatri ( bez ulja ) dok ne poprime zlatno – smeđu boju te ostaviti da se ohlade. Grubo naseckati bosiljak i pripremiti 200 ml maslinovog ulja. Štapnim mikserom izmiksati beli luk, hladne pinjole i bosiljak, potom dodati maslinovo ulje te nastaviti miksati dok se ne dobije kremasta, ali ne previše usitnjena masa. Dodati sitno rendani parmezan. Na kraju posoliti i pobiberiti po želji.

TINKTURA OD BOSILJKA

Ostavite 20 g sitno seckanih stabiljki bosiljka tokom 15 dana u 100 ml 70% alkohola. Nakon procesa mirovanja, tinkturu procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Koristi se kao oblog za osip, za dezinfekciju rana ili kod uboda insekata.

ČAJ OD BOSILJKA

Dve kašičice usitnjenih listića ili jednu kašičicu suvog ili bosiljka u prahu, prelijte sa 250 ml vruće vode i ostavite par minuta da odstoji. Ovaj napitak je dobar zbog izrazitog umirujućeg dejstva, smiruje napetost i ima protivupalno dejstvo. Idealan je za prehlade, kašalj i upalu grla. Kod jačih upala grla savetuje se da mlak čaj grgoćete u grlu.

TONIK ZA LICE

250 g vode staviti da se kuva (kao za čaj). U međuvremenu 2-3 kašike svežeg bosiljka pritisnuti dok ne pusti sok u posudi (najbolje keramičkoj). Potom ga preliti prokuvanom vodom. Posudu ostaviti da odstoji 20 minuta. Zatim procediti. Kad se ohladi presuti u drugu posudu (poželjno sa pumpicom). Bočicu sa tonikom držati u frižideru. Tonik upotrebiti u roku od 5-7 dana . Koristiti tonik ujutru i uveče - kada želite da očistite lice ili da ga samo osvežite.

NAPOMENA: Da bi bosiljak imao pravo dejstvo, mora se brati u određeno doba i to u par navrata, najbolje je tokom leta pre cvetanja. I da, zbog sedativnog dejstva, ne preporučuje se trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading