ZOVA ČISTI ORGANIZAM I ČUVA PLUĆA Snižava temperaturu i pomaže kod kašlja
Foto: Shutterstock

Cvetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojima ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline, vitamin C, selen, vitamin B.

Svi delovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom.

Zova se najčešće koristi za pripremu čajeva, koji imaju mnogobrojna lekovita svojstva.Leti osvežava sok od ovih lekovitih cvetova, a malo je poznato da se cvet zove koristi i u kulinarstvu.

Mnogostruko lekovito dejstvo zove

Cvet zove koristi se u slučaju groznice, sinusitisa, stimuliše rad znojnih žlezda, a u kombinaciji s lipom posebno je efikasan u snižavanju temperature.

S kantarionom se koristi protiv virusa gripa i herpesa simpleksa.

Sok od zove, osim što je ukusan i osvežavajuć, pomaže i u slučaju takozvanog pušačkog kašlja. Cvet može da se koristi i za spoljnu upotrebu - za lečenje čireva, ublažavanje upala i saniranje rana i opekotina.

Osim toga, smrvljene listove zove, kao obloge, narodna medicina preporučuje za lečenje neuralgije lica i hemoroida.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading