banane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naučnici su proizveli novi metod simulacije šara mrlja na bananama, koji daje novi uvid u to kako najpopularnije voće na svetu posmeđi tokom vremena.

Svake godine 50 miliona tona banana završi kao otpad od hrane, kaže glavni autor studije Oliver Stainbok sa Državnog univerziteta Floride.

 - Za 2019. ukupna proizvodnja banana je procenjena na 117 miliona tona, što ih čini vodećim usevom u svetu - rekao je Stainbok.

"Kada banane sazre, formiraju brojne tamne mrlje koje su poznate većini ljudi i često se koriste kao indikator zrelosti.Međutim, proces kako se ove mrlje formiraju, rastu i njihov rezultujući obrazac je ostao slabo shvaćen do sada."

I kora i pulpa banane podležu posmeđivanju, zbog različitih naučnih procesa.

Ne postaju samo banane braon boje

Meso mnogih plodova postaje braon kada se iseče i ne pojede odmah- ne samo banane, već i jabuke.

To se dešava zato što enzimi u mesu reaguju na kiseonik u vazduhu - proces poznat kao enzimsko smeđe.

Ali kore od banane takođe postepeno postaju smeđe dok voće sedi u činiji za voće i čeka da se pojede.

To je zato što kore banane sadrže gas koji se zove etilen, koji razgrađuje hlorofil, hemikaliju koja održava biljke zelenim.

Smeđa boja dolazi od tamnih pigmenata, uključujući melanin, koji se nalazi u ljudskoj kosi i koži.

U bananama, ovi pigmenti se formiraju kada kiseonik reaguje sa prirodnim hemijskim jedinjenjima zvanim fenoli u kori.

Kako banana postaje smeđa i smeđa, veliki deo skroba se pretvara u šećere, što je čini odličnim prirodnim izvorom slatkoće.

Uprkos tome, javnost je sklona bacanju braon banane, iako su i dalje jestive i idealne za upotrebu u receptima za pečenje.

Za studiju, istraživači su koristili kombinaciju vremenskih snimaka i kompjuterskog modela kako bi otkrili kako se razvijaju mrlje od banane.

Kompjuterski model tima je korišćen da se uzme u obzir koncentracija kiseonika i stepen zatamnjenja kore na video snimcima.

 - Kora banane ima voštani spoljni sloj koji - ako je netaknut - odlično održava kiseonik -  rekao je Stainbok za MailOnline.

"Rezultati su smeđe mrlje na žutoj kori.Međutim, veoma, veoma sporo, kiseonik na kraju svuda ulazi u koru, tako da je zaista stara banana potpuno smeđa."

Istraživači su otkrili da se pege pojavljuju i brzo šire pre nego što njihov rast misteriozno stane - sve u roku od dva dana.

 - Naši rezultati snažno sugerišu da se male rupe u centru smeđih mrlja sruše -  rekao je Stainbok.

"Na taj način oni ponovo zatvaraju koru, prekidaju dotok kiseonika, a samim tim i rast mrlja zastaje."

Sprečavanje tamnjenja banane

Sprečavanje procesa tamnjenja može se postići genetskim modifikacijama ili boljim uslovima skladištenja, kao što su specijalni kontejneri sa niskim nivoom kiseonika.Još jedan potencijalni zaštitni mehanizam za banane je tanak premaz koji sprečava da kiseonik iz vazduha uđe u koru na njenim malim rupicama.

Suprotno verovanju,frižider generalno nije sjajno mesto za stavljanje banana nakon što se vrate iz prodavnica, piše Daily Mail.

Kada nezrele banane koje su još malo zelene stavimo u frižider, uopšte neće sazreti, ali će im kožica pocrniti.

Međutim, stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu zrele (za razliku od toga da postanu prezrele) nekoliko dodatnih dana.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading