TAJNI SASTOJAK U PARFEMIMA Naučnici otkrili tajnu mirisa koji osvaja čula posle kiše
Foto: Pixbay

Miris čistog vazduha i vlažne zemlje, kako ga najprostije opisujemo, dugo su lovili naučnici, ali i parfemdžije, a od 60-ih godina prošlog veka "upakovan je" i u parfeme.

Reč je o molekulu geozminu, proizvodu bakterija streptomicete, koje se nalaze u zemljištu i koje deluju čim padne kiša.

- Topli, zemljani miris koji osetimo kada kiša dotakne tlo dolazi od dejstva tih bakterija.Kada kažemo da osećamo vlažno zemljište,zapravo osećamo molekul koji je nastao od bakterije.Kapi koje padaju na zemlju u vazduhu oslobađaju geozmin, čije je prisustvo obilnije posle kiše - objasnio je za Bi-Bi-Si profesor Mark Batner, šef katedre za molekularnu mikrobiologiju centra Džon Ines.

Ovaj miris poznat je pod nazivom petrikor, a kumovali su mu istraživači Izabel Ber i Ar-Džej Tomas.Oni su otkrili da se miris prodavao u Indiji pod nazivom "Mati ka atar".

I munje zaslužne

Naučnici su objasnili da i munje i oslobađanje elektriciteta i te kako utiču na kvalitet molekula koji nam "prave" prijatan miris posle kiše.

- Pored munja, grmljavina i kiša takođe poboljšavaju kvalitet vazduha. Prašina i aerosoli se spuste i ostaje čist vazduh - objašnjava profesorka Maribet Stolzenburg sa Univerziteta u Misisipiju.

Danas je geozmin sve češći sastojak parfema.

- To je veoma jak sastojak i miriše kao beton posle kiše.Čak i kada ga razbijete na najsitnije čestice, ljudi mogu da ga osete - kaže parfemistkinja Marina Barsenila.

Iako nas privlači njegov miris, mnogima se ne bi dopao njegov ukus.

Barsenila kaže da je geozmin zaslužan za prepoznatljiv zemljani ukus repe pa nije nimalo prijatan za konzumaciju čak ni sa vodom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading