ZAHVALJUJUĆI SVOM SASTAVU Grašak snažno deluje na ljudski organizam
bakina kuhinja

U grašku dominiraju ugljeni hidrati i vlakna, a poznato je da osećaj sitosti duže traje ako se konzumiraju namirnice bogate vlaknima.

Zato je dobar i za mršavljenje.Samo pola šoljice kuvanog graška sadrži 10 grama vlakana, a tokom kuvanja vrednost vlakana ostaje ista.

Dobar za probavu i kosti

Grašak se sastoji od topljivih i netopljivih vlakana.Prva vrsta vlakana usporava probavu, što pruža osećaj sitosti, a druga sprečava zatvor.

Grašak poseduje visok sadržaj proteina kojih ima u kvržicama u korenu, u kojima se nalazi jedna vrsta bakterija azotofiksatora, koje vežu azot iz vazduha i pretvara ga u korisne amino-kiseline, a dalje u proteine.Poseduje još i masti i lecitin, sastojke važne za dobro funkcionisanje nervnog sistema.
Sveži plod graška sadrži velike količine vitamina C i E, ali se sušenjem vitamini gube.No, osušeni plodovi sadrže obilje vitamina B1, poznatog kao tiamin, kao i B2, odnosno riboflavin i B3 - niacin.Ovi vitamini su važni jer učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti.Kao izvrstan izvor vitamina K, grašak pomaže zdravlju kostiju i kardiovaskularnog sistema. Grašak ima i folnu kiselinu i vitamin B6, pa sprečava nakupljanje homocisteina, sastojka koji narušava vezivanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu i aterosklerozu.

Dobar za dijetu i imuni sistem

Za sve one koji nastoje da regulišu telesnu težinu, ova namirnica je od neprocenjive vrednosti.Šoljica graška ima manje od 100 kalorija, a istovremeno obiluje vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.
Zahvaljujući antioksidansima grašak je neprocenjiva namirnica za održavanje zdravlja imunog sistema.Zbog prisustva materija koje učestvuju u proizvodnji energije preporučuje se njegova konzumacija kod umora i iscrpljenosti.

Reguliše nivo šećera

Grašak je bogat dijetalnim vlaknima i proteinima koji regulišu probavu. Stimulišući probavu, ovi sastojci ujedno regulišu šećer i protok ugljenih hidrata kroz probavni trakt, što pomaže u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi.Poznato je da hronične upale povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2.Konzumacijom graška i unošenjem njegovih antiupalnih materija u organizam smanjujemo rizik od pojave upala.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading