KAKO SPREČITI ZATVOR I NADUTOST Pored ishrane još dve stvari su ključne
Foto: Shutterstock

Zatvor i nadutost se dešavaju kada ne idete redovno u toalet.Normalno to bi trebalo da radite svaki dan, ali zbog načina života ljudi često imaju problema sa zatvorom danas. 

Čim imate pražnjenje creva manje od pet puta sedmično, može se smatrati da imate neku vrstu zatvora.

Postoje razni lekovi za ove tegobe, ali kao i uvek mi pribegavamo prirodnim metodama. 

I dok postoje brojni medikamenti koji nam mogu pomoći da se rešimo konstipacije, najzdravija opcija svakako je ona prirodna.Zato vam otkrivamo kako da promenite dnevni meni, a samim tim i sprečite nastanak zatvora. 

Ono što bi trebalo da ubacite u vašu ishranu da sprečite ove probleme jesu: 

Jabuke i kruške

I kruške i jabuke sadrže sorbitolom, te samim tim smanjuju tegobe koje izaziva zatvor.Takođe sadrže puno vlakana koji su krucijalni za dobro varenje i sprečavanje zatvora. 

Koštunjavo voće

Sve što ima košpice od voća ima prirodne laksative u sebi koji pomažu učestalijim pražnjenjem creva.Jedan od tih laksativa je robitol koji reguliše normalan rad creva. 

Suve šljive 

Svi znamo da šljive sprečavaju zatvor i deluju kao prirodni laksativ, bilo da su sveže ili sušene.Međutim istraživanja su pokazala da sušene sadrže malo više vlakana u sebi, te su one na prvom mestu. 

Semenke

Sve semenke su pune vlakana, tako da ni sa jednima nećete pogrešiti.

Na vrhu liste su svakako semenke lana koje su najjefikacije u borbi protiv konstipacije. 

Hidratacija

Trudite se da pijete što više vode i prirodnih sokova, kako bi stalno čistili i praznili creva.Hidratacija je pored iskrene i fizičke aktivnosti ključna u borbi protiv zatvora. 

Fizička aktivnost

Sedenje u jednom položaju i neredovna fizička aktivnost može izazvati zatvor, pa makar se pridržavali svih pravila koje smo naveli u ishrani.Trudite se da bar praktikujete odlazak u šetnju na pola sata dnevno kako bi sprečili tegobe zatvora i nadutosti. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading