KUPUS POMAŽE KOD MALOKRVNOSTI I PLUĆNIH BOLESTI Dok ovo povrće snižava krvni pritisak
Foto: Shutterstock

Međutim, znate li da je on i vrlo delotvoran a jeftin lek za mnoge tegobe, od problema sa probavom, preko reume, do depresije?

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 miligrama vitamina C, a društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i mnoštvo minerala.Uz kupus je i mladi krompir, nezaobilazni prolećni kralj priloga, koji može da se pohvali sa čak 22 minerala, ali i vitaminom C i vitaminima grupe B.

Krompir jača imunitet, čuva srce i krvne sudove, umiruje stomak, dok se sok koristi kao deo terapije protiv raka.

Protivupalno dejstvo

Kupus je najbolje jesti u sirovom stanju, kratko kuvan ili ukiseljen.U svrhu lečenja koristite neprskani domaći ili organski gajeni kupus.
Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koje ima jedinstvena svojstva u borbi protiv raka prostate, creva i bešike.Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.
Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom.On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa.Kod bolesti grla preporučljivo je grgoljiti sok od kupusa.

Bolji rad creva

U odnosu na testo, krompir ima gotovo duplo manje kalorija, a sadrži čak 22 minerala.Od svih je najzastupljeniji kalijum, inače važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, a koji takođe smanjuje kiselost i pospešuje izlučivanje vode iz organizma.Gvožđe i magnezijum su druga dva važna minerala, čiji je nedostatak ponekad odgovoran za osećaj umora. Osim toga, nikako ne sme da se zanemari prisustvo kalcijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena, uz vitamin C i vitamine grupe B.

Naučna istraživanja dokazala su da krompir snižava krvni pritisak i da samim tim smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Sadrži u sebi određene molekule, takozvane kukoamine, koji mu pomažu u svemu tome, a preporučeno je da se konzumira nekoliko porcija kuvanog, neslanog krompira.
Osim toga, samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno.Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa sveden na minimum.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading