ODLIČNO SE SLAŽE UZ JELA SA RIBOM Pazite, ove greške upropastiće i najbolju krompir salatu
Foto: Youtube/Printscreen

Nema te kuće u našoj zemlji u kojoj trpeza može da prođe bez nekog jela sa krompirom. Da li će to biti čorba, pire ili krompir salata, u principu je sasvim svejedno, tek retko koji ručak prolazi bez ovog povrća.

Nekako je i domaćicama najjednostavnije da kao garnirung pripreme, na primer pomfrit ili krompire u rerni, jer su sigurne da će njihovi ukućani, a posebno najmlađi, rado takva jela konzumirati. Poznato je da deca obožavaju jela sa krompirom u različitim varijantama.

Glavni sastojak ovog povrća je skrob, a smatra se jednom od najčešće korišćenih namirnica u ljudskoj ishrani u celom svetu. Tačnije, po količini konzumiranja u svetu se nalazi na visokom, četvrtom mestu.

Često se mogu pročitati i narodni recepti za lečenje raznih boljki, čiji je sastojak upravo ovo povrće.

Krompir salata kalorije i nutritivne vrednosti

Što se tiče kalorija, u 100 grama svežeg mladog krompira ih ima 71, dok 99 kalorija ima ista količina mladog kada je pečen. U pomfritu je 220 kalorija, a u pireu 100, dok je 87 kalorija u 100 svežeg starog.

Kada je u pitanju krompir salata, kalorije zavise u velikoj meri od toga sa kojim se namirnicama kombinuje. Naravno da će više kalorija biti na primer u salati sa majonezom i jajima, nego ako pripremate tu salatu sa sremušem, senfom ili prazilukom, recimo.

Recept za standardnu krompir salatu

Postoji mnogo načina da se pripremi salata od krompira, ali i jedan recept, koji se može smatrati osnovnim. Zapravo, verovatno ne postoji domaćica koja nema običaj da priprema standardnu krompir salatu, ako se tako može reći.

Naravno da postoji mnogo varijacija tog recepta, ali smo morali da se odlučimo za jedan od njih.

Osim pola kilograma starog krompira i to najbolje onog roze, biće vam potrebno i 2 glavice crnog luka srednje veličine. Pripremite i sirće, maslinovo ulje, biber, so, (vegetu) i peršun. Po želji, možete dodati malo origana i mirođije.

U zavisnosti od toga kako ste navikli, možete iseći krompir na kockice ili na krugove. Ako želite da salata bude brže gotova, onda najpre isecite krompir, pa ga ubacite u kipuću vodu i kuvajte dok ne omekša. Vodite računa da se ne raskuva, jer onda vaša salata neće baš ličiti na salatu, nego pre na kašu.

U međuvremenu bi trebalo crni luk da iseckate na šnite i posolite, pa ostavite da odstoji dok ne pusti vodu.

Nakon što iseckate krompir i prebacite u činiju u kojoj ćete i služiti salatu, ocedite vodu iz luka, pa sve pomešajte.

Dodajte soli odnosno vegete po ukusu i sirćeta. U principu, možete koristiti jabukovo sirće ili balzamiko, a ako želite da vaša salata bude još zdravija, onda će recept uključivati sok od limuna.

Posle toga začinite po ukusu i sve dobro izmešajte, pa ostavite da se prohladi pre služenja.

Dodajte soli odnosno vegete po ukusu i sirćeta. U principu, možete koristiti jabukovo sirće ili balzamiko, a ako želite da vaša salata bude još zdravija, onda će recept uključivati sok od limuna.

Posle toga začinite po ukusu i sve dobro izmešajte, pa ostavite da se prohladi pre služenja.

Ne stavite dovoljno začina

Mnogi zaborave da posole vodu u kojoj kuvaju krompir. Ako krompir posolite kada je već skuvan neće vam pružiti maksimalan ukus. Priprema krompira za salatu je slično kao kuvanje testenine. Sve što je potrebno je da posolite vodu u kojoj ćete kuvati ovu ukusnu namirnicu.

Pregrejete krompir

Velika je greška da krompir stavite u vodu koja vri, na taj način će biti meki spolja a tvrd unutra. Trik je u tome da krompir počnete da kuvate u hladnoj posoljenoj vodi i postepeno zagrevate dok ne počne da vri. Na taj način će se krompiri kuvati ravnomerno, a to je veoma važno za prirpemu salate koja oduzima dah.

Predugo kuvate krompir

Veoma je bitno da krompir za salatu ne bude ni tvrd, ali ni previše mekan. Potrebno je da nađete zlatnu sredinu. Da biste dobili pravu teksturu, krompire proveravajte tokom kuvanja. Probodite krompir viljuškom, ako lako prođe kroz njega, savršeno je kuvan, a ako se raspadne preterali ste s kuvanjem. U proseku bi trebalo kuvati krompir 8-12 minuta.

Sečete krompire na nejednake delove

Ako komadi krompira nisu iste veličine neće se jednako skuvati, pa će manji biti prekuvani, a veći nedovoljno meki. Zato povedite računa da vam svi komadi krompira budu približno isti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading