OVA UKUSNA HRANA OTČEPLJUJE ARTERIJE Čuva srce, mozak i život
Foto: RINA

Iako ima vrlo negativnu reputaciju, holesterol nije nužno sam po sebi loš.

Ova prirodna supstanca koju proizvodi jetra neophodna je organizmu, ali u određenim količinama.Ona pomaže normalnoj funkciji ćelija, pravilan rad nervnog sistema i hormona, a ovaj holesterol naziva se još i "dobrim" (HDL).

Ozloglašen je i opasan tzv. "loš holesterol" (LDL), koji se kada je povišen lepi za unutrašnju stranu krvnih sudova, čime ih sužava i smanjuje njihovu elastičnost.On, dakle, izaziva aterosklerozu, a uz to povećava rizik za srčani i moždani udar, na prvom mestu, a potom i brojne druge zdravstvene probleme.

Začepljenje arterija nema neki opšti uzrok, a neki od faktora rizika su svakako visok LDL holesterol, zatim povišen krvni pritisak, neadekvatna ishrana, sedentarni način života, poušenje, dijabetes, genetika...

Srećom, na ovo stanje može se uticati pravilnom ishranom i promenom životnog stila, a pravilan odabir namirnica je prvi preduslov da uopšte ne dođe do začepljenja arterija.

Ukoliko želite preventivno da delujete na pojavu ateroskleroze i ublažite postojeće stanje, ovo obaveno treba da bude deo vašeg jelovnika.

Bobičasto voće

Borovnice, jagode, brusnice, kupine i maline poznate su po brojnim blagotvornim dejstvima po zdravlje jer su bogate biljnim vlaknima, vitaminima, mineralima i brojnim jedinjenjima.To uključuje i flavonoide, antioksidanse poznate po tome što jačaju srce i deluju antikancerogeno.

Istraživanja su pokazala da bobičasto voće značajno smanjuje rizik ateroskleroze, odnosno LDL holesterol, krvni pritisak i šećer u krvi.
Uz to, bobičasto voće preventivno deluje na začepljenje arterija jer smanjuje zapaljenje i nagomilavanje holesterola, čime se čuva funkcija arterija i sprečava oštećenje ćelija.

Pasulj

Nadaleko je zbog svojih vlakana pasulj poznat kao odlična hrana za zdravlje srca, kao i za sprečavanje ateroskleroze.On reguliše i nivo holesterola i glukoze, a vrlo je zasitan pa odlaže naredni obrok.

Riba

Meso ribe obiluje esencijalnim hranljivim materijama, poput omega-3 masnih kiselina, a uz to smanjuje ćelijske adhezivne molekule, odnosno proteine koji omogućavaju ćelijama da se zalepe jedna za drugu i za njihovu okolinu.

Ovaj proces odvija se kao odgovor na zapaljenje iu često se opisuje kao "pokretačka snaga" začepljivanja arterija. Što manje ovakvih molekula, to je manja verovatnoća da će se LDL holesterol lepiti za zidove arterija!

Paradajz

Zahvaljujući biljnim jedinjenjima poput likopena, karotenoidnog pigmenta, paradajz je vrlo efikasan u smanjenju začepljenja arterija i njegovoj prevenciji.

Likopen deluje tako što ublažava upalne procese u organizmu, povećava dobri holesterol (HDL) i smanjuje rizik za nastanak bolesti srca.

Stručnjaci kažu da je efekat još bolji ako se paradajz kombinuje s maslinovim uljem.Zato navalite na mediteransku kuhinju!

Crni luk

Spisak pozitivnih efekata crnog luka za zdravlje je gotovo beskrajan, a istraživanja su pokazala da, između ostalog, on može da zaštiti i arterije.

Istraživanje koje je trajalo čak 15 godina i u okviru kog je praćeno 1.226 žena starih 70 godina i više dokazalo je da konzumiranje povrća iz iz roda Allium (u kom se nalazi više od 600 vrsta, ali je crni luk među najpoznatijima) značajno smanjuje rizik za smrst usled oboljenja do kog je dovela ateroskleroza.

Crni luk sadrži jedinjenja sumpora za koja se veruje da smanjuju inflamaciju krvnih sudova, smanjuju mogućnost za stvaranje tromba i, uopšte, poboljšavaju stanje arterija.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading