POČELI STE UBRZANO DA STARITE Ovi znaci najbolje ukazuju na to
Foto: Shutterstock

Starenje je prirodan proces, sastavni deo života, ali nije svakome lako da ga prihvati, niti svaki organizam stari podjednakom brzinom, odnosno u skladu sa kalendarom.Ukoliko kod sebe primetite neke od ovih znakova, a imate manje od 50 godina, trebalo bi da posetite svog izabranog lekara.

Problemi sa zubima

Pomalo potamneli zubi normalni su u dobu između 30. i 50. godine. Normalnim se smatra i pokoji gubitak gleđi kao i povremena upala zubnog mesa.No nije normalno da vam zubi ispadaju ili se klimaju, da vas boli vilica ili da vam krvari zubno meso.U takvim situacijama važno je posetiti stomatologa i, naravno, održavati redovitu higijenu.

Nejasan vid

Nakon 45. godine većina ljudi nabavlja naočare jer ne može da čita sitna slova, i to je normalna pojava.No nije normalna pojava ako u dobu od 30. do 50. godine ne možete jasno da vidite lica ili oblike jer vam se sve muti ili vam vidno polje postaje ograničeno kao da ste u tunelu. Ako se suočavate s takvim simptomima, svakako razgovarajte s lekarom.

Bolovi u zglobovima

Ako imate između 30 i 50 godina, a bolovi u leđima i zglobovima muče vas tek ponekad i bol nije dugotrajan, možete smatrati da vam je zdravlje u redu. No ako vas zabole zglobovi i leđa kad nosite nešto u rukama ili dok ustajete, trebalo bi da posetite lekara.Ovakvi simptomi ukazuju na to da je u vašim zglobovima i leđima počelo nešto da se događa, recimo artritis.

Problemi s pamćenjem

To što katkada zaboravite nečije ime ili ne možete da se setite gde ste ostavili ključeve potpuno je normalno u dobu od 30. do 50. godine. Nije normalno ako gotovo svakodnevno tražite svoj automobil na parkiralištu jer ne možete da se setite gde ste ga ostavili, ako teško prepoznajete lica i boje ili ako ključeve zabunom stavite u frižider. Problemi s pamćenjem deo su procesa starenja, ali ako primećujete da zaista često zaboravljate, to bi mogao da bude rani znak demencije.

Preteran umor

Lagana zadihanost nakon brzog hodanja ili uspinjanja stepenicama savršeno je normalna u dobu od 30 do 50 godina.Međutim, ako ulazite u tu starosnu kategoriju, a svaka imalo intenzivnija fizička aktivnost izaziva vam tegobe poput vrtoglavice, ozbiljnog gubitka daha ili glavobolje, trebalo bi da obavezno posete lekara.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading