IDEALNO JE VREME ZA SADNJU NEVENA Radovaće vas sve do kasne jeseni i prvih jutarnjih mrazeva
Profimedia

Neven je biljka koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima, ali ona takođe predstavlja i pravi ukrasni dragulj u svakoj bašti.

U narodu neven zovu još i prstenčac, zimorod, žutelj ili ognjac, a u prošlosti je često nazivan i "vesnikom kiše" jer cvetovi, ukoliko ujutru ostanu zatvoreni, najavljuju padavine.

Poznato je dvadesetak vrsta nevena, od kojih su neke divlje, a neke kultivisane.Takođe, uzgojeni su i razni ukrasni varijeteti koji se odlikuju raznobojnim cvetovima i često krase dvorišta i bašte.

Kultivisani neven ima bogatije cvetove i dvostruke latice, dok divlji neven uspeva uglavnom u blizini vinovih loza. 

Kada je reč o sadnji nevena, sada je pravo vreme za to.Ukoliko to učinite ovih dana, na dubini od dva do tri centimetra, uživaćete u rascvetalim stabljikama već početkom maja.

Gajenje i setva

Neven nije previše zahtevan kada je kvalitet zemljišta u pitanju, ali da bi ste dobili biljke kojim ćete se ponositi, potrebno je povesti računa o ovom faktoru.

Najbolje bi bilo obezbediti mu srednje lako zemljište sa umerenom količinom hraniva i potrebno je izbegavati previše vlažna zemljišta.

Priprema zemljišta za ovu biljku čije stablo naraste od 40 do 70 centimetara uključuje oranje zemljišta na jesen i ravnanje u samo proleće.Ovim se obezbeđuje bolje nicanje semena nevena.

Seme se seje na dubini od tri centimetara, a ako se ostvare svi optimalni uslovi, može niknuti za pet dana.Važno je obratiti pažnju da se ne preteruje sa đubrivom, pogotovo azotnim, jer ovo uzrokuje slabije cvetanje.

Nevenu prija mnogo svetlosti i toplote, mada u određenim fazama rasta može da podnese i hladnije vreme, a njegov dug period vegetacije traje sve do prvih mrazeva. 

Bolesti

Neven jeste otporna i ne tako zahtevna biljka, ali se može desiti napad biljnih vaši, koje ćete odstraniti insekticidom. Pažljivo sa hemijom ako ćete neven koristiti za čaj ili kreme.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading