PSIHOTERAPEUT OBJAŠNJAVA Evo kako da prepoznate znakove anksioznosti
Foto: Shutterstock

Psiholog i sertifikovani psihoterapeut Nada Marjanović objasnila je kakve mehanizme odbrane koristimo svakodnevno kako bismo ublažili anksioznost.

Ovo su mehanizmi:

Preterani perfekcionizam i rad nam daju lažni osećaj sigurnosti i kontrole. Preterano informisanje nam daje utisak lažne bezbednosti, jer što više znamo, to možemo manje biti neprijatno iznenađeni.

Preterano planiranje je jedan od tih mehanizama jer ako preterano planiramo, "ništa ne može da pođe po zlu".

Takođe, izbegavanje onoga što nas frustrira obezbeđuje zonu konfora.

Isto tako restrikcija hrane nam daje osećaj kontrole svog života.

 - Naravno, postoje i mehanizmi prevladavanja stresa koji su zdravi.Oni obično održavaju "naše sisteme" u balansu. Ipak, ono što je preterano - izlaže naš organizam kontinuiranom stresu protiv kog on nema sposobnosti da se bori. Nismo evoluirali toliko da možemo da se nosimo sa dugoročnim, kontinuiranim pritiscima na zdrav način.

Zato gore navedene strategije mogu delovati efikasno, kao da daju doživljaj sigurnosti i kontrole, ali one zapravo ne oslobađaju od stresa, niti dozvoljavaju pravi oporavak.

Ono što našem umu (i telu i kogniciji i nesvesnom) zaista treba je pravi odmor i oporavak.Može biti od pomoći implementacija svesti u svakodnevne mehanizme odbrane, zajedno sa opštom somatskom svešću o tome kako nam je u ovim stanjima, i pružanje sebi gratifikacije potreba; a ne grube restrikcije - navela je Marjanović.

BONUS VIDEO:

Write to Slobodanka Bogunovic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading