MOKA TORTA SA ORASIMA I RUMOM Ako su vam dosadili čokoladni i voćni deserti
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

8 belanaca

120 gr šećera

5 žumanca

160 gr oraha

80 gr brašna

1 kašičica mlevene kafe

1 kašičica praška za pecivo
mrvica soli

fil:

3 žumanceta

150 gr šećera

2 kesice vanilin šećera

60 gr gustina

1,5 kašika oštrog brašna

200 ml mleka

400 ml mleka

80 ml nezaslađene nes kafe

200 gr putera

100 gr oraha za dekoraciju

Priprema: 

Belanaca umutiti u sneg, dodati šećer i još malo mutiti. Dodati i žumanca, mućenjem sjediniti sa belancima i isključiti mikser. U masu pažljivo umešati brašno pomešano sa orasima, praškom za pecivo, mrvicom soli i kafom.

U veliki pleh od rerne (moj je 40x40cm) staviti papir za pečenje, uliti dobijenu masu i peći koru na 180°C tridesetak minuta. Pred kraj pečenja probati čačkalicom da li je gotovo. Pečenu koru iseći na četiri dela ako želite četvrtastu tortu (dobićete 4 kore 20x20cm), ili na 3 dela ako želite pravougaonu (40x13cm). 

Umutiti žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, oštrim brašnoma, gustinom i 2 dl hladnog mleka. Ostatak mleka (400 ml) zagrejati da provri, skloniti sa vatre i uliti masu sa razmućenim žumancima. Kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Skuvan krem pokriti po površini providnom folijom i ostaviti da se sasvim ohladi. 

Puter penasto umutiti mikserom i dodati kašiku po kašiku u ohlađeni i izmiksan fil. Kašičicu nes kafe rastopiti u 80 ml hladne vode i iz par puta uliti u fil (posle svakog dodavanje dobro mutiti da se sjedini). 

Svaku koru nakvasiti sa 2 kašike ruma, pa je premazati četvrtinom fila. Poslednju koru premazati filom odozgo, pa preostalim filom premazati tortu i sa strane i staviti je u frižider na pola sata da se stegne.

Orahe propeći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, ohladiti i najlepšim polutkama ukrasiti tortu odozgo, a ostale orahe krupno samleti i nalepiti ih na stranice. Tortu staviti na hladno da prenoći.

Pre posluživanja izvaditi da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi i onda seći i poslužiti. Po ukusu je prava klasična torta, a po preseku se vidi da je količina krema i biskvita odlično izbalansirana. Dimenzije ove torte su 20x20x8cm.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading